Hlavní obsah

Kam Češi jezdí nejvíce lyžovat

Právo, Bohuslav Borovička

Češi podniknou ročně přibližně 1,5 mil. zimních dovolených, z toho je necelý milión zimních dovolených v tuzemsku a zbytek v zahraničí. Letos se očekává mírný, přibližně 10% nárůst zahraničních zimních pobytů a stagnace zájmu o tuzemské lyžování.

Článek

Vyplývá to podle vyjádření člena prezidia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomia Okamury z analýzy vývoje stávajících rezervací a uplynulých zimních sezón.

Ještě před krizí, tzn. do zimy 2007/2008, vždy prudce stoupaly počty zahraničních zimních dovolených na úkor tuzemských. Důvod byl jasný, Alpy nabízejí vyšší kvalitu.

S příchodem krize se však situace změnila, Češi začali šetřit a v zimě 2008/2009 kvůli ekonomické krizi vyměnili zahraničí za tuzemské hory.

„Uplynulou zimu jsme zaznamenali opět posun, krize začala pomíjet, zastavil se pokles počtu zimních zahraničních dovolených a tím začaly stagnovat počty zimních pobytů v tuzemsku. Letošní předpoklad je tak jasný, očekáváme cca 10% nárůst zimních zahraničních pobytů, krize pomíjí a také české cestovní kanceláře již nasmlouvaly o to větší kapacity v Alpách,“ říká Okamura.

Nejvíce Čechů jezdí lyžovat do Alp autem

Co se týče zahraničních zimních pobytů, z analýz AČCKA vyplývá, že cca 85 % Čechů směřuje na lyžařské pobyty do zahraničí vlastním autem a jen cca 15 % autobusem. Přibližně 70 % Čechů stále preferuje k ubytování apartmány bez stravy, jelikož jsou levnější, a přibližně 30 % Čechů volí hotel s polopenzí.

Nejpopulárnější českou zimní zahraniční destinací je jednoznačně Rakousko, kam směřuje polovina všech českých zimních zahraničních dovolených, následuje Itálie a Francie.

Množství českých lyžařů je v některých střediscích takové, že se již stali velmi důležitými i pro místní podnikatele. V Rakousku jsou Češi z hlediska počtu turistů již na celkovém 4. místě a například v italské oblasti Trentino se v zimě řadí Češi za Němce a Poláky hned na třetí místo v pořadí národů.

Do Rakouska na prodloužené víkendy

Průměrná délka pobytu českých lyžařů na zahraniční zimní dovolené je nejdelší ve Francii (7 nocí), pak v Itálii (6 nocí) a nejkratší čas Češi stráví při lyžování v Rakousku (3 noci). Důvodem je především vzdálenost jednotlivých zemí od České republiky. Do Rakouska se totiž jezdí často jen na prodloužené víkendy.

Co se týče tuzemské zimní dovolené, tak přibližně 40 % všech pobytů tráví Češi pouze ve dvou krajích, a to v Královéhradeckém a Libereckém, kde jsou Krkonoše a Jizerské hory. Češi tráví vzhledem ke školním prázdninám nejvíce zimních dovolených v únoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám