Hlavní obsah

Káhira – ráj orientálních tanečnic

Egypt je v posledních letech jednou z nejoblíbenějších destinací. Na své si tady přijdou nejen příznivci historie či potápění, ale i ti co se hlouběji zajímají o kulturní zvyky tohoto zajímavého kousku světa. Zemí zaslíbenou je potom pro ženy a dívky, které se věnují orientálnímu tanci.

Článek

Na jaře se v Káhiře koná třikrát ročně velký festival pro orientální tanečnice pořádaný Nile Group. Během tohoto tanečního svátku by se daly protančit i ty nejpevnější taneční botky – tak je nabitý workshopy, a také přehlídkou různých tanečních stylů. Přímo v Káhiře lze celoročně vidět značně rozmanitá taneční vystoupení – od folklórněji laděných až po moderně pojatá čísla.

„Někdy je to na hranici kýče, ale nikde jindy nemáte možnost vidět takovou přehlídku inspirativních tanečních originálů,“ říká lektorka a tanečnice Anna Mrázová, která jezdí do Káhiry na festivaly v rámci svého profesionálního vzdělávání pravidelně.

V Káhiře nejde o romantiku, za tou musíte k Nilu

Centrum Káhiry nepatří k nejromantičtějším místům na zemi – spíše připomíná betonovou džungli. Domorodci vyrážejí za romantikou především večer a nejraději na procházky kolem Nilu.

Zájemkyně o orientální tanec si často v Egyptě pořizují doplňky nebo přímo celé kostýmy pro svá vystoupení. Bohatý výběr bývá pro tanečnice připraven v rámci festivalu, anebo se za výhodným nákupem mohou vydat na proslavený bazar Khan al- Khalili.

Do Káhiry nejen za tancem ale i za nákupy tanečních doplňků.foto: Nilegroup.net

Počítejte nejen s pestrou nabídkou, ale také - jak už je v kraji zvykem – se smlouváním o ceny. „Většinou se podaří snížit původní cenu tak o čtvrtinu, když jste vytrvalí tak i na polovinu. Z vlastní zkušenosti vím, že domluva s prodejci je záležitost pro Evropana náročná hlavně na čas a trpělivost,“ dodává Anna Mrázová.

V Egyptě nakoupíte levnější orientální kostýmy

Pro nákupy orientálních kostýmů doporučuje specializovaný obchodní dům Gafar. Tady je ve dvou patrech zastoupeno vše, po čem srdce tanečnice zatouží – od závojů po zdobné topy až po nejnovější trendové taneční šaty, které ovšem už připomínají spíš evropské plesové róby.

Zboží tu mají v přijatelné kvalitě a za slušné ceny. „Kvalitní taneční kostým můžete v Káhiře pořídit za 200 dolarů, což je při současném výhodném kurzu krásná cena,“ vysvětluje Anna Mrázová.

Nelze vynechat ani návštěvu pyramid v Gíze. Foto: atiya.cz

Jarní festival v Káhiře je také místem, kde se dají navázat velmi zajímavé taneční kontakty. „Letos jsem například pro Květnový festival orientálního tance objevila vynikajícího tanečníka z Řecka, který si říká Prince Kayammer a s kterým jsem dohodla jeho vystoupení právě díky setkání v Káhiře," dodává Anna Mrázová.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Káhira - velkoměsto plné překvapení

Toužíte-li po velkoměstě s bohatou historií, s neuvěřitelným dopravním chaosem či rušným nočním životem, pak byste si neměli nechat ujít návštěvu hlavního...

Žhavá orientální noc v Praze

Od pátku probíhá v Praze již druhý ročník mezinárodního tanečního festivalu Let´s Dance, který pořádalo Centrum Tance. Nejvýraznější tanečnice české orientální...

Egypt láká také milovníky potápění

Tak, jak se díky klesajícím cenám letenek a expanzi levných aerolinií "zmenšuje svět", stávají se pro Čechy dříve nedostupné destinace běžnými místy,...

Výběr článků

Načítám