Hlavní obsah

Jsme jako v zoo, stěžují si obyvatelé nizozemských větrných mlýnů na turisty

Novinky, mšv

Nizozemský Kinderdijk, největší soubor větrných mlýnů v zemi, je velkým turistickým lákadlem. Málokdo z návštěvníků ale ví, že je zároveň domovem 60 lidí. Ti se kvůli masivnímu nárůstu počtu turistů rozhodli pro nenásilnou a poklidnou formu protestu, aby si cizinci uvědomili, že se nacházejí v žijící vesnici a ne ve skanzenu, uvedl server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Mlýn v Kinderdijku (ilustrační foto).

Článek

Obyvatelé větrných mlýnů vytvořili pohlednice, které mají na jedné straně historickou fotografii Kinderdijku a na druhé vzkaz. Ten v krátkosti shrnuje, že ročně do lokality zamíří 600 000 turistů, zatímco obyvatel je jen 60, což vychází na 10 000 návštěvníků na jednoho místního.

Přesto obyvatelé nechtějí vypadat nevděčně. „Jsme za turisty rádi, protože k nám přinášejí peníze, které nám pomáhají naše domovy udržovat. Ale tohle je příliš,“ uvedla pro lokální televizní stanici RTV Rijnmond Kirsten Wensveenová.

Nenásilná kampaň má na turisty účinek – minimálně takový, že se mnoho z nich dozvědělo, že v Kinderdijku žijí lidé, a bylo touto skutečností překvapeno. Jeden z návštěvníků uvedl, že místní naprosto chápe a že se musí cítit jako v zoo.

Je to maximum

Peter Paul Klapwijk tvrdí, že on a jeho sousedé jsou nešťastní i z toho, že s nimi organizace, která má správu Kinderdijku na starosti, prakticky nic nekonzultuje.

„Například v minulém roce tudy začala po kanálech jezdit nová výletní loď, prakticky hned vedle mlýnů. Správa také prodloužila návštěvnické hodiny, aniž by s námi cokoli prokonzultovala. Občas mám pocit, jako by mi cizí lidi seděli přímo v obýváku,“ postěžoval si Klapwijk.

Obyvatelé chtějí dát úřadům jasně najevo, že 600 000 návštěvníků ročně je absolutní maximum. Místním už se povedlo omezit i drony – pro jejich užití je třeba si nejprve zažádat o povolení, aby nebylo narušeno soukromí obyvatel.

Soubor větrných mlýnů pocházejících z 18. století je jedním z nejznámějších míst v Nizozemsku a je zapsán na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Větrné mlýny byly v minulosti používány k přečerpávání vody a k vysoušení půdy, některé svůj účel plní dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám