Hlavní obsah

Jižní Tyrolsko: Lyžování na prosluněných svazích

Právo, Jana V. Bendová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní Tyrolsko

Už když jsem v sedačkové lanovce stoupala vysoko nad Obereggen, měla jsem pocit, jako kdybych se nad okolní krajinou zalitou sluncem vznášela v balónu. Pak jsem stála na začátku sjezdovky a nenasytně fotila vzdálené panorama zasněžených hor s blankytným nebem v pozadí.

Článek

Zdaleka jsem nebyla jediná, která se zastavila, zahleděla do krajiny nebo nastavila tvář sluníčku. Pravděpodobnost, že si v Jižním Tyrolsku užijete lyžování v těchto nádherných prosluněných kulisách, je velká. Kopce kolem Obereggenu neleží totiž v Rakousku, jak by se podle jména mohlo zdát, ale v severní Itálii.

Tuto jižní část Alp už ovlivňuje středomořské klima. Proto tu bývá 250 až 300 slunečních dnů v roce. Rozlehlý masiv Alp ji navíc chrání před větry a nepřízní počasí. To sice někdy znamená také méně sněhu. Takové nepřízni paní přírody se však jihotyrolané naučili bránit. Devadesát procent jejich tratí může být uměle zasněžovaných. Navíc jsou velmi dobře udržované.

.: Devadesát procent zdejších tratí může být uměle zasněžovaných. Navíc jsou velmi dobře udržované.

Je tu levněji

Taková pečlivost může někoho u Italů překvapit. Znalce místních poměrů ale nepřekvapí. V Jižním Tyrolsku se rakouská mentalita, kultura a dokonce i kuchyně mísí s italskou. Většina názvů nebo nápisů je tu ve dvou jazycích: v němčině a v italštině. To není náhoda. Osmdesát procent obyvatelů Jižního Tyrolska totiž mluví německy.

Pro Čechy je nepochybně zajímavé to, že tady kvalitní služby většinou pořídí za nižší ceny než v Rakousku, Francii nebo Švýcarsku. Zhruba o 15 až 30 procent. A pro mladé manžele může být zajímavé, že některé hotely a penzióny nabízejí hlídání malých dětí a program pro ně. Skoro samozřejmostí jsou pak dětské lyžařské areály se spoustou atrakcí.

Místní speciality

Zdejší varianta camembertu se mi rozplývá na jazyku a já se nemohu nabažit její pikatní i smetanově sametové chutí. Sedíme před horskou chatou na jedné ze sjezdovek zdejšího areálu, protože sedět v tak krásném počasí uvnitř by byl hřích. Na talířích máme místní specialitu speczk, jakési jemnější a vláčnější prošuto, salát, těstoviny a další dobroty. I na talířích se Rakousko krásně mísí s Itálií.

.: Pestrý výběr restaurací i bufetů bývá přímo u sjezdovek.

Někteří z nás si dali k jídlu místní specialitu, lehké červené Vernatsch. Já si nechala poradit a vyzkoušela jsem mohutné červené, které se také pěstuje jenom tady: Lagrein. Vonělo i chutnalo po ostružinách a borůvkách. Znalci v něm navíc postřehli chuť muškátu a fialek. Průvodkyně, která nám ho doporučila, je znalkyně vína. Ví, že špičkový Lagrein je jednou z věcí, kvůli které se sem lidé budou rádi vracet.

.: V Jižním Tyrolsku se rakouská mentalita, kultura a dokonce i kuchyně mísí s italskou.

Lyžování v noci

Už jsou to čtyři hodiny, co zapadlo slunce a na hory snesla tma. Dopili jsme grog na horské chatě nad sjezdovkou a s chutí se pustili zase do lyžování. Každé úterý, čtvrtek a pátek se na sjezdovce přímo nad Obereggenem lyžuje i večer (od 19.00 do 22.00 hodin). Sjezdovku ozářenou reflektoru si mohou užít romantici, milovníci adrenalinu, stejně jako ti, kteří mají rádi změny a hledají stále něco nového.

Nadšenci, kteří se chtějí vyřádit na sáňkách, si mohou v noci zazávodit na dvaapůlkilometru dlouhé sáňkařské dráze. Také v noci.

.: Azurové nebe a slunečné počasí jsou pro tuto část Alp typické.

Na černé, tedy extrémně strmé sjezdovce Zanggenberg, se ovšem lyžuje jen přes den. Není divu. Zvládnout sklon 58 stupňů na dva a půl kilometru dlouhé trati, to už vyžaduje opravdu dobrého lyžaře a dobré podmínky pro lyžování. Mezi místními sjezdovkami je však spíš výjimkou. Většina z nich je mírných nebo středně těžkých (ve výškách od 1150 do 2500 metrů). Obereggen se snaží být lyžařským střediskem po celou rodinu, tedy včetně těch, kteří lyžovat moc neumí nebo se to teprve učí.

Archeologický hit: Ledový mužKdo, se do Jižního Tyrolska vydá autem, ten se může podívat v archeologickém muzeu v Bolzanu na jednu z největších místních atrakcí: pravěkého lovce Ötziho. Jeho tělo, pohřbené na 5000 let do alpského ledovce, se zachovalo v neuvěřitelně dobrém stavu. Návštěvníci muzea si ho mohou prohlédnout přes tlusté sklo mrazicí komory. Příběh této archeologické senzace připomíná detektivku (www.iceman.it).

Praktické rady

Autem to trvá do jihotyrolských středisek 6-8 hodin (kolem 700 km). Jezdí se po dálnici přes Plzeň, Mnichov, Brennerský průsmyk a Bolzano. Podrobnosti najdete na routerplanerech, třeba na www.viamichelin.com. V autě si můžete vézt vybavení na lyže a ušetřit za jejich vypůjčení. Také s ním lze navštívit víc středisek.

Kdo létá rád nízkonákladovkami, může je využít i při cestě do Jižního Tyrolska (více na www.skyeurope.com nebo www.suedtirol.info/lowcost_cz). Ski busy však jezdí z letišť v Bergamu a v Bolzanu jen do velkých středisek.

Podrobnosti o Oberegenu, včetně cen skipasů, najdete www.obereggen.com, informace o dalších střediscích, o možnostech ubytování, počasí a podobně hledejte na www.suedtirol.info.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám