Hlavní obsah

Jihočeské zámky jsou i v zimě plné lidí

Právo, kal

Teplota kolem deseti stupňů, průvodkyně v teplém kabátu a návštěvníci v bundách, čepicích a šálách. Tak to o víkendu vypadalo na zatím jediné prohlídkové trase na zámku v Hluboké nad Vltavou. Ten je po vánočních svátcích opět přístupný veřejnosti.

Foto: Právo

Zámek Hluboká nemá o návštěvníky nouzi ani v zimě.

Článek

„Bývalo tradicí, že se brány zámku pro turisty uzavřely koncem října a čekalo se až do dubna následujícího roku. Temperované prostory však umožňují pracovníkům zámku i v chladném počasí přivítat zájemce o prohlídku,“ uvedl Martin Slaba, kastelán zámku Hluboká nad Vltavou. Prohlídkový okruh provádí návštěvníky apartmány posledních čtyř generací hlubockého panství.

„Vidět tento pohádkový zámek v zimě, kdy je zapadaný sněhem, je zkrátka úžasný zážitek. My jsme vůbec netušili, že je otevřený, to jsme zjistili až na místě a na prohlídku jsme samozřejmě šli. A dobře jsme udělali, moc hezké prostory,“ uvedla v závěru prohlídky Věra Neužilová z Brandýsa nad Labem, která s rodinou trávila víkend v Hluboké nad Vltavou.

Otevřen je také zámek v Českém Krumlově. I tady v tomto zimním počasí přivítají denně desítky zájemců. V Třeboni mohou lidé zavítat do rožmberských renesančních interiérů a do soukromých schwarzenberských apartmá. Navštívit již mohou také Schwarzenberskou hrobku, která je ale otevřena pouze jeden den v týdnu.

Jinde mají zavřeno

Naopak pohádkový zámek Červená Lhota na Jindřichohradecku je stále zavřený a své brány otevře až v dubnu. Důvodem je odbahňování rybníku kolem zámku, který se „čistí“ po dlouhých třiceti letech.

„Na Lhotě to sice žije, ale trochu v jiném duchu než obvyklým návštěvnickým provozem. V zámku navíc děláme požární zabezpečení, takže všechny podlahy jsou rozebrané a protahují se tudy kabely. Restaurujeme také strop v jídelně. Tyto práce tak momentálně úplně limitují turistický provoz. Otevřeme v dubnu,“ uvedl kastelán zámku Červená Lhota Tomáš Horyna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám