Hlavní obsah

Jezero vyplavilo stovky obřích ledových koulí

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zimní procházce po březích Michiganského jezera by koulování pořádně bolelo. Zdejší ledové koule, sem tam obalené sněhem, jsou totiž pořádně těžké a v každém případě tvrdé jako kámen. Zvláštní úkaz, který jezero společně s mrazem vytvořilo, se tady neobjevil poprvé.

BEZ KOMENTÁŘE: U břehů Michiganského jezera se vytvořily obří ledové koule

 
Článek

Minulý týden lidé na procházce kolem Michiganského jezera nedaleko městečka Glen Arbor objevovali stovky ledových koulí rozdílných tvarů i velikostí. Mnoho z nich mělo průměr okolo 50 centimetrů.

Ledová krusta, kterou na hladině jezera vytvořily nedávné mrazy, začala po oteplení tát a odlomené kusy voda zanesla až ke břehu. Tam je postupně „obrousila“ dohladka a dokulata. Dlouhé řady těchto koulí vypadají trochu jako oblázková pláž pod lupou nebo dětské hřiště dokonalé pro stavění sněhuláků.

Více o Michiganském jezeře

Michiganským jezerem prochází hranice čtyř amerických států — Michiganu, Illinois, Indiany a Wisconsinu.

Maximální délka jezera je 494 kilometrů, maximální šířka 190 kilometrů.

Rozloha Michiganského jezera dosahuje přibližně 58 000 kilometrů čtverečních.

Obdobný úkaz se u Michiganského jezera objevil také loni v únoru a v lednu 2010. Fakt, že se nejedná o žádné drobné ledové oblázky, dokazovaly minulou zimu koule vážící přes 30 kilogramů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám