Hlavní obsah

Jen pro bohaté. Ostrovní stát Palau v Oceánii nestojí o chudé turisty

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrovní ráj Palau v Tichém oceánu už v budoucnu možná bude jen pro opravdu movité návštěvníky. Tamní prezident totiž plánuje novou turistickou strategii, podle které by se v zemi mohly otevírat pouze pětihvězdičkové hotely. Není v tom ale jen povrchní a sobecký zájem - jde především o snížení počtu dovolenkářů a s tím spojenou ochranu křehké přírody, píše britský Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ostrovy v Palau jsou obklopeny korálovými útesy.

Článek

Pokud jste plánovali se na Palau někdy vypravit, možná byste s tím neměli otálet. Nový zákon, který by stanovil, že mohou na ostrovech vyrůst jen pětihvězdičkové hotely, je sice zatím v jednání, ale většina obyvatel upřímně doufá, že projde, a namotivuje tak movité turisty, aby sem vyrazili. Tamní prezident Tommy Remengesau by totiž nově chtěl razit strategii, ve které se bude upřednostňovat kvalita nad kvantitou.

Zároveň prezident doufá, že nové restrikce sníží počet příchozích návštěvníků a nebudou se muset řešit problémy s ochranou křehkých ekosystémů. Nový zákon je totiž odpovědí na mnoho cestovatelů z Číny, kteří v posledních několika letech Palau zaplavili, což mělo negativní vliv právě na životní prostředí.

Příjmy z těchto velkých skupin totiž nebyly tak zásadní. „Chceme proto přitáhnout méně turistů, kteří u nás ale utratí mnohem více peněz, což naší zemi může pouze prospět,“ cituje prezidenta Daily Mail.

Palau leží asi 500 kilometrů od Filipín a sestává se z 26 ostrovů a dalších stovek roztroušených ostrůvků. Spousta z nich není osídlena a rozkládají se na nich národní parky. Co se týče stálého obyvatelstva, žije na ostrovech jen něco málo přes 20 000 lidí. Palau láká především krásnou a nedotčenou přírodou a také tyrkysovými lagunami, které obklopují korálové útesy. Ty poskytují dostatečné vyžití nadšeným potápěčům.

Reklama

Výběr článků

Načítám