Hlavní obsah

Jekatěrinburg, muzeum architektury pod širým nebem

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Často se mu přezdívá muzeum architektury pod širým nebem. Ruský Jekatěrinburg je totiž domovem pro zhruba 140 budov postavených ve stylu konstruktivismu, architektonického a uměleckého směru, který se zejména v Rusku rozvíjel po roce 1917. V nově vznikajícím Sovětském svazu šlo mimo jiné o vyobrazení světa budoucnosti, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jekatěrinburg - muzeum architektury pod širým nebemVideo: AP

 
Článek

Jak se sovětská ideologie snažila mezi lidi implementovat myšlenky nově vznikajícího světa, mnoho architektů se pokoušelo přijít s něčím neokoukaným. Jekatěrinburg, v minulost nazývaný Sverdlovsk, byl rostoucím industriálním centrem a stal se pro architekty vyloženě magnetem. Předrevoluční zástavbu tak začalo nahrazovat město budoucnosti. „Stvoření nového světa bylo manifestováno skrze tyto budovy,“ tvrdí historik Igor Jankov.

Všechny konstruktivistické stavby, kterých se v Jekatěrinburgu nachází nejvíce na světě, jsou ovšem předmětem neustálých debat. Snahy developerů zřídit kolem nich moderní zástavbu mohou ohrozit homogenitu a unikátnost celé oblasti.

Jedním z nejznámějších příkladů této architektury je sportovní centrum Dynamo, které tvarem připomíná pohybující se loď — otevřená střecha by mohla být kapitánským můstkem. Výraznou budovou je také hlavní pošta, která byla postavena ve tvaru připomínajícím traktor na počest zemědělců. Momentálně se v ní nachází školka, malé divadlo, ale i stále funkční pošta. „Je to velmi úchvatná památka. Jelikož je umístěna v centru, je očividné, že měla reprezentovat,“ myslí si návštěvnice z Indonésie Hanna Nabilová.

Všechno mělo funkci

V době vzniku měly všechny stavby svou funkci a svůj důvod. V Jekatěrinburgu vznikly dokonce rezidenční komplexy, nazývané města, z nichž každý byl zasvěcen odlišné profesi — stavitelům, soudcům, lékařům a tak dále. Nejslavnějším z nich je ale město čekistů, určené zaměstnancům tajné policie, jež byla předchůdcem KGB.

Hlavní památkou je ve městě čekistů hotel Iset, bývalá ubytovna pro rodiny mladých důstojníků. Bydlení v konstruktivistické budově ale pro obyvatele přinášelo spoustu výzev. V bytech totiž nebyly koupelny ani kuchyně. Očekávalo se, že nájemníci budou jíst ve společné jídelně, prát prádlo ve společné prádelně a osobní hygienu provádět ve společných sprchách.

Místními je město čekistů známo také pro systém podzemních tunelů, které obestírají zlověstné příběhy a legendy. Tvrdí se, že v nich tajná policie mučila a popravovala ty, kteří byli považováni za nepřátele režimu. Komplex ale dnes chátrá, podobně jako spousta dalších budov postavená za největšího rozmachu konstruktivismu.

Některé budovy dokonce od vzniku nepodstoupily žádnou rekonstrukci. „Městské a regionální úřady tyto objekty ignorovaly, protože to nepovažovaly za nijak úchvatnou architekturu,“ tvrdí majitel zřejmě jediného soukromého muzea konstruktivismu v Rusku Nikita Suchkov.

„Po Perestrojce bylo vše neudržované a budovy samozřejmě vyžadují velké finanční náklady, aby s nimi mohlo být patřičně zacházeno a mohly se rekonstruovat,“ dodal Suchkov. Podle něj je i do budoucna osud konstruktivistických budov nejistý.

Reklama

Výběr článků

Načítám