Hlavní obsah

Jednodušší pravidla pro návrat do ČR paradoxně komplikují cesty z Emirátů

Od úterý platí zjednodušená pravidla pro návrat do ČR ze zahraničí. Nově jsou zavedeny pouze dvě kategorie opatření, a to pro zpáteční cesty v rámci EU a ze zemí mimo EU. Neočkovaní lidé musejí při návratu na test už před cestou, což dosud nemuseli v případě Spojených arabských emirátů, které jsou vedeny jako málo rizikové. Jenže onen proslulý cestovatelský semafor už pro Čechy nehraje roli.

Foto: Profimedia.cz

Pražské letiště (ilustrační foto)

Článek

Čeští občané musejí při návratu do vlasti vyplnit příjezdový formulář, prokázat se očkováním proti covidu-19, potvrzením o prodělání nemoci nebo negativním testem před cestou, v případě příjezdu z mimoevropské destinace je další test nutný i po návratu.

Ministerstvo zdravotnictví přitom nezohledňuje rizikovost dané destinace. V seznamu zemí s nízkým výskytem covidu-19 jsou totiž vedeny Spojené arabské emiráty, kde se neočkovaní lidé musejí nově prokázat negativním testem před zpáteční cestou, což dosud nemuseli.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Nová pravidla pro návrat do ČR platí od úterý 15. února.

„Ministerstvo zdravotnictví ochranným opatřením zohledňuje doporučení Rady EU. Zároveň je nutné zmínit, že rozřazení zemí do barevných kategorií (tzv. semafor) bude i nadále zachováno, ale bude mít — z hlediska občanů ČR — pouze informativní význam. Bude ale relevantní pro vstup cizinců,” okomentoval pro Novinky mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Kontroly na letištích zůstávají

Na podobě namátkových kontrol na letištích při vstupu do ČR se ovšem nic nemění. Lidé musejí splnit nové náležitosti. „Obsahem kontroly je prověření, zda fyzická osoba disponuje doklady stanovenými ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví upravujícího podmínky vstupu na území České republiky,” uvedla mluvčí pražského letiště Klára Divíšková.

Dodala, že cestující musejí mít v každém případě vyplněný příjezdový formulář, a to bez ohledu na zemi, ze které přilétají.

Mapa cestovatele pro návrat Čechů končí, podmínky se mění

Domácí

Nová pravidla kritizuje mluvčí Fischer Group Jan Bezděk. „Ministerstvo neočkovaným nepochopitelně komplikuje návrat ze zemí, které byly doposud na cestovatelském semaforu v zelené kategorii, jako například oblíbené Spojené arabské emiráty,“ napsal Bezděk.

Doplnil, že nové opatření vůbec nereflektuje aktuální situaci v zemi a zavádí povinnost testu ještě před odletem do ČR pouze na základě toho, že je daná země mimo Evropskou unii. „V aktuální situaci celkového rozvolňování je to zrovna u SAE nelogický krok.”

Hrazené preventivní PCR testy končí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám