Hlavní obsah

Jaroslav Svěcený: Na dovolené se nechci dohadovat, kdo měl dříve ručník na pláži

Novinky, Barbora Vaníčková, Kateřina Šmídová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houslista Jaroslav Svěcený procestoval značnou část světa a obvykle byly jeho cesty spojeny s houslovými koncerty. Přesto dokáže zkombinovat práci s poznáním nového místa. Obdivuje starořímské památky v Libyi, Jordánsku a Alžírsku a rád by se podíval do Jihoafrické republiky, kde zatím nehrál.

Článek

Cestujete především pracovně, vyrážíte na osobní dovolenou nebo dokážete obojí spojit?

Málokdy se podaří spojit koncertní cesty s rekreací, většinou je to systém letiště-hotel-koncertní sál-hotel-letiště a druhý den hraji již někde jinde. Když se to však občas povede a jedná se o zemi, kterou jsem předtím ještě nenavštívil, tak jsem šťastný, když mám den volna a mohu se kochat tamními krásami.

Která země Vás prozatím nejvíce okouzlila?

Je těžké vybrat jenom jednu, ale pojítkem jsou v mém případě starořímské památky, které mě fascinují. Moc krásné se nacházejí na území Libye (Leptis Magna, Sabratha), Alžírska (Tipáza) nebo Jordánska (Jerash).

Vzhledem k tomu, že jsem již několikrát koncertoval v libyjském Tripolisu, v hlavním městě Alžíru a jordánském Ammánu, podařilo se mi tyto skvosty vidět. Na jednom z koncertů v obrovském římském amfiteátru byla i královna matka.

Když jdete po dlouhých ulicích starověké Leptis Magny a vidíte, že část města leží ještě ukryta pod zemí, tak se duchem přenesete z dnešního chaotického a těžce hektického světa do doby dávno minulé.

Zjistíte, že tehdejší civilizace uměla žít, ale měla tytéž chyby jako my, takže to fungovalo jen po určitou dobu. Uvědomíte si, že lidé mají vrozenou nedokonalost, a tak vedle fantastických staveb, uměleckého rozkvětu a veškerého vědeckotechnického pokroku se vždycky najde vrstva, která si chce žít nad poměry a bohužel po určité době „mlaská“ tak hlasitě, že ji ti hladoví nakonec svrhnou, aby zase chvíli mlaskali jiní. Ale to už začínám filozofovat, tak rychle přestanu. Chci tím pouze dokreslit, že poznáním starořímské kultury si člověk leccos srovná v hlavě.

Co nikdy nevynecháte?

V žádné zemi nevynechám ochutnávku tamních specialit. Na jaře tohoto roku jsem poprvé koncertoval v Indonésii, kde se narodil můj tchán, neboť jeho otec tu pracoval jako zástupce firmy Baťa. Tchán uměl skvěle vařit indonéská jídla a já jsem už při pobytu v Jakartě zjistil, že jich díky němu spoustu znám.

V řadě zemí musíte pochopitelně dávat pozor na hygienu a jako dezinfekci si dopřát občas panáka, i když tvrdému alkoholu jinak moc neholdujete, což je i můj případ. Nicméně jsou místa, kde vás čistota připravených jídel překvapí. Maroko, které mám moc rád, mezi ně určitě patří.

Vzhledem k tomu, že já opravdu excelentní kuchař nejsem, tak doma cizokrajné speciality raději ani nezkouším udělat, neboť mám opravdu rád svou rodinu a přátele. Stejně mně ty dobroty chutnají nejvíce tam, odkud pocházejí.

Je nějaké místo, o němž sníte, proč byste se chtěl podívat právě tam?

Samozřejmě, ještě nikdy jsem nehrál například v Jihoafrické republice a to bych si moc přál. Jsem totiž vyznavač dobrého vína a tamní víno patří mezi mé oblíbené. Rád bych tuto zemi poznal a řadu dalších.

Hrál jste v mnoha koncertních síních, mění se jejich vlastnosti podle jednotlivých států? Kde se Vám dobře hrálo? Jaké publikum máte rád?

Často hrávám v Německu, o kterém se říká, že má publikum spíše konzervativnější a chladnější. Víte, to se takto říct prostě nedá. Jednou si sednou společně v sále velmi temperamentní lidé se srdcem na dlani, jindy třeba převažují posluchači, kteří si svůj zážitek více nechávají pro sebe a tolik se neprojevují.

Jistě, existuje i malá část publika, která se samozvaně zvolí intelektuálním kritikem a „nositelem zaručených pravd“. Na ty můžete narazit i u nás doma. Já jsem komunikativní člověk, který bez kontaktu se skvělým a milým publikem nemůže být. Tito lidé mi dodávají energii a já se jim ji snažím vracet plnými doušky. Obzvlášť dnes, kdy život přináší velké kotrmelce, je moc důležité, že člověk z pódia může rozdávat pozitivní energii.

Letos jsem prožil opravdu nádherné chvíle také s českým publikem na tuzemských festivalech. Smiřické svátky hudby ve Smiřicích u Hradce Králové (tamní zámecká kaple Zjevení Páně je něco úžasného), na Kláštereckých hudebních pramenech v půvabném zámeckém prostředí Klášterce nad Ohří, na pražských Tónech Chodovské tvrze, na Kocianově Ústí, ve Skutči nebo třeba na závěrečném koncertě festivalu „Janáček a Luhačovice“, na zahajovacím koncertu Janáčkových Hukvald a na řadě dalších míst, která nemám prostor tady vyjmenovat. Pro mne je publikum hnacím motorem, proto mám radost, že i u nás je tolik báječných a kulturních lidí.

V zahraničí jsem měl skvělý pocit letos třeba v Thajsku, kde na můj koncert v Bangkoku přišla i slavná princezna Soamsawali, která poslouchá i moje nahrávky. Vzpomínám také na koncerty v Brazílii, Indii či nádherné mexické Morelii, kde jsem účinkoval na jednom z největších latinskoamerických festivalů. Co místo, to jiná atmosféra s úžasnými lidmi.

Když jste na dovolené, vydržíte se jen tak povalovat u moře nebo už po dvou dnech musíte vyrazit někam na výlet?

Ta otázka je velmi správně položena. První dva dny spím, protože jsem hrozně unavený a mám spánkové manko z celé právě ukončené koncertní sezóny. Třetí den jsem u moře, čtvrtý chvíli vydržím u moře a potom už jedu na výlet, pátý na výletě... Jsem asi člověk, který aktivitu vyhledává. Býti peciválem mě fakt nebaví.

Jste milovníkem přírody nebo měst?

Ve městech pracuji, sleduji ten živočišný „mumraj“, obdivuji architekturu a rád se stávám součástí rychlého tepu jakékoliv metropole. Ale jelikož důležitou součástí života je kontrast, tak potřebuji občas utéct a nikoho nevidět. V přírodě si člověk uvědomí, že k ní patří a že je jen malé zrníčko na světě - hodně dobrá sebereflexe.

Podle čeho si destinace vybíráte?

Co se koncertních cest týče, ty většinou souvisejí s pracovními nabídkami. Pokud jedu na dovolenou, tak je to jasné. Cestuji rád k moři, ale tam, kde se nemusím ráno na pláži s někým dohadovat, kdo měl na tom či onom místě dříve ručník. Opravdu nevyhledávám zalidněná místa, zmasírovaná turistickým průmyslem, ale klidné, přiměřeně obydlené lokality.

Kam byste pozval cizince, který přijel poprvé do Česka?

Naše země je malá, ale neuvěřitelně turisticky bohatá, takže na tuto otázku těžko konkrétně odpovím. Někdy mám však pocit, že si těchto předností nevážíme. Já se zahraničním návštěvám věnuji po celou dobu jejich pobytu, protože vedle řady poctivých lidí mají šanci narazit i na ty,co je díky cizí řeči prachsprostě „natáhnou“. Přál bych si, aby těchto „vykuků“ u nás ubylo, protože by se zájem o naši zemi nepochybně zvýšil. Mám ji totiž opravdu moc rád.  

Jihoafrická republika

Vysněným cestovatelským cílem Jaroslava Svěceného je Jihoafrická republika. Následující místa byste v této zemi neměli minout.

Pretoria

Pretoria je hlavním městem Jihoafrické republiky. Vyznačuje se velkým množstvím historických budov, památníků a muzeí. Městu dominuje budova Jihoafrické centrální banky, avšak architektonicky nejzajímavější jsou Unijní budovy, sídlo jihoafrické vlády.

Za střed města je považován Church Square, kde naleznete pomník bývalého prezidenta Paula Krugera. Poblíž této sochy stojí dvě významné budovy, bývalý parlament Oude Raadsaal a Palace of Justice, budova soudu. Zde byl v roce 1963 odsouzen k doživotnímu trestu vězení bojovník za lidská práva Nelson Mandela. Z náměstí vede třída Church Street, která směřuje od západu k východu, a měří 26 kilometrů. Řadí se tak k nejdelším ulicím na světě.

Skoro na každém kroku se tu setkáváte se stromy jacarandy, které se vyznačují nádhernými modrofialovými květy. Byly sem na konci 19. století dovezeny z Brazílie a dnes jich je ve městě kolem 70 000.

Foto: Profimedia.cz

Unijní budovy v Pretorii, sídlo jihoafrické vlády

Krugerův národní park

Krugerův národní park je nejstarším africkým parkem. Jeho zakladatelem byl búrský politik a bývalý prezident Paul Kruger. První práce započaly v roce 1898 a o 28 let později se konalo slavnostní otevření parku. Dnes patří k nejnavštěvovanějším a nejznámějším přírodním zajímavostem Jižní Afriky. Rozloha činí necelých 20000 km2. Žije tu okolo tisíce živočišných i rostlinných druhů.

Po parku se lze pohybovat pomocí vypůjčeného džípu nebo s průvodci. Můžete se tu i ubytovat v kempu.

Kapské Město

Krása Kapského Města je dána především jeho nenapodobitelnou polohou a atraktivním okolím. Za jeden den můžete navštívit několik různých typů pláží v odlišném přírodním prostředí. Nejznámější je kapská pláž Boulders Beach, známá svou kolonií afrických tučňáků. Ve městě naleznete množství památek ve stylu Cape Dutch, který kombinuje francouzské, nizozemské a německé architektonické prvky.

V centru města je možné navštívit nejstarší budovu jižní Afriky, Castle of Good Hope, barokní pevnost postavenou v roce 1666, zajímavými objekty jsou také městská radnice z roku 1905,  St.Georges Cathedral, sídlo anglikánského arcibiskupa, Národní galerie a Národní muzeum. V městské části Bo-Kaap jsou k vidění domky potomků malajských otroků.

Foto: Profimedia.cz

Boulders Beach s kolonií afrických tučňáků

Jste-li příznivci nákupů, jistě oceníte nákupní zónu Victoria and Alfred Waterfront vystavěnou v blízkosti doků. Ulice Long Street je zase proslulá množstvím restaurací a kaváren.

Stolová hora

Stolová hora nebo-li Table Mountain náleží k nejznámějším pozoruhodnostem Kapského města. Hora vystupuje z moře, město leží na jejím úbočí. Kolem ní se rozkládá Table Mountain National Park. Nahoru lze vystoupat pěšky nebo dojet lanovkou.

Foto: Profimedia.cz

Stolová hora se vypíná za Kapským městem.

Mys Dobré naděje

Mys dobré naděje zakončuje hornatý Kapský poloostrov. Nejprve byl v roce 1488 pojmenován portugalským mořeplavcem Bartolomeem Diazem jako mys Bouří. Avšak záhy král Jan II. Portugalský změnil název na mys Dobré naděje, protože věřil, že tudy vede cesta do Indie.

Robben Island

Robben Island je turisticky atraktivní ostrov, vzdálený několik kilometrů od Kapského města. Je zapsaný do seznamu UNESCO. Od 17. století sloužil jako vězení, nemocnice pro společensky nepřijatelné skupiny a jako vojenská základna. V době apartheidu se stal mezinárodně známým vězením politických vězňů, kde pobýval i bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela.

Foto: Profimedia.cz

Robben Island, v pozadí Stolová hora

Johannesburg

Johannesburg, též město zlata, je největším městem Jihoafrické republiky. Město leží na ložiscích zlata, které mu přinesly obrovské bohatství. Avšak většina z původních dolů je již uzavřena. Ve městě se nachází několik muzeí (muzeum apartheidu a Hector Pieterson muzeum, Museum Africa) a galerií. Pokud zavítáte do čtvrti Soweto, můžete vidět dům Nelsona Mandely, ve kterém je také zřízeno muzeum. Za pozornost stojí i zábavní park Gold Reef City v Centrální obchodní čtvrti nebo ZOO Johannesburg, která je jednou z největších v Jižní Africe.

Předměstí Melville, Newtown, Parkhurst, Norwood a Greenside jsou oblíbené pro svou živelnou atmosféru a množství barů a restaurací.

Kimberley

Město je známé především díky těžbě diamantů. Nachází se tu největší důl na světě, tzv. Big Hole,  který je součástí Kimberley Mine Museum, vesničky s historickými budovami, kostelem, lékárnou, historickým vláčkem a obchody, které jsou zdobeny dobovými prvky. Dále můžete navštívit McGregor museum nebo Cathedral Church of St. Cyprian. Od městské radnice k Big Hole jezdí několikrát denně historická tramvaj.

Foto: Profimedia.cz

Big Hole, největší důl na světě

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám