Hlavní obsah

Jako v Provence. Turecké město proslulo lány levandulí

Novinky, mšv

Levandulová pole si člověk běžně spojí hlavně s francouzským regionem Provence. Voňavé fialové květiny jsou ale doménou také tureckého města Isparta, do kterého se v tuto roční dobu sjíždějí jejich nadšení obdivovatelé. Velká část lánů se jich nachází u přilehlé vesničky Kuyucak, do níž aktuálně proudí množství návštěvníků, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Levandulová pole v Turecku lákají turistyVideo: Reuters

 
Článek

Levandule, kam jen oko dohlédne. Pitoreskní pole si přijíždějí zvěčnit fotografové, ale i běžní turisté. „Tohle místo je jako nebe. Hotová smršť barev,“ tvrdí jeden z návštěvníků Ezgi Kandur. „Všem bych doporučil, aby sem přijeli,“ doplnil.

Také podle dalšího z turistů Ayse Asciyildize by měli levandulová pole u vesničky Kuyucak všichni vidět. „Nemusíte vůbec do zahraničí. Lány u Isparty se řadí mezi místa v Turecku, která byste neměli minout,“ uvedl návštěvník.

Do Isparty je to zhruba 130 kilometrů z oblíbeného turistického letoviska Antalya. Levandule se tam pěstuje už přes padesát let a jde o polovinu z celé produkce v Turecku. Aromatické květiny tradičně nacházejí uplatnění zejména v kosmetice, ať už v parfémech, nebo třeba v mýdlech.

Místní vesničané mají na levanduli postaveno celé své živobytí. Kromě toho pěstují i další květiny a bylinky, například sedmikrásky, tymián či topolovky.

Erdogan podepsal dekret. Turecký chrám Hagia Sofia se přemění na mešitu

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám