Hlavní obsah

Jak strávit levný víkend v Londýně

Právo, Lucie Poštolková

Když se řekne Londýn, kdekomu se vybaví ikony města, jako jsou Big Ben, London Eye, Buckinghamský palác, a vyšší ceny. Ale pokud víte, kde hledat a na co se zaměřit, tak váš výlet do Londýna vůbec nemusí stát mnoho.

Londýn Video: Novinky

 
Článek

V Londýně můžete strávit klidně tři dny, chodit po galeriích, muzeích, parcích nebo se zajít podívat na karneval, a můžete utrácet jen za jídlo a dopravu, pokud byste se vydali na odlehlejší místa.

V Londýně jsou desítky muzeí, která stojí za to navštívit. A nejen proto, že jsou většinou zdarma. Britská muzea se od těch českých dost liší. Expozice v Muzeu vědy či Britském muzeu vás přímo vtáhnou do vědeckého bádání. Rázem se stanete malými dětmi a budete procházet mezi vitrínami a hledat odpovědi na otázky.

Foto: Lucie Poštolková, Právo

Londýňané v Hyde parku

Každý si tak může prohlédnout, jak se chodí na záchod ve vesmírné lodi, nebo se ponoříte do světa hodin. Vystavují stovky různých strojů od přesýpacích až po obrovské bicí hodiny. Každý si tu najde svůj koutek.

V Britském muzeu proniknete do starověkého Egypta i Řecka. Zblízka si prohlédnete egyptské mumie i rosettskou desku, s níž se podařilo Jeanu-Françoisu Champollionovi rozluštit hieroglyfy. Na žulové desce, nalezené nedaleko ústí Nilu, je tentýž text napsaný hieroglyfy, démotickým písmem a řečtinou. Nebylo by to britské muzeum, kdyby si zde děti nemohly hrát – proto je pro zvídavce připravena kopie, kterou si můžete ohmatat. Muzeum Viktorie a Alberta vás provede po velkých evropských velikánech sochařství, malířství, ale zasvětí také do tajů japonské kultury.

Nechybějí ani šperky a ozdobné předměty z Koreje, jižní Asie a Číny. Kde jinde můžete v jedné budově obdivovat sochu Davida, Rajské dveře z florentinského baptisteria nebo sochu sv. Jiřího z pražských Hradčan?

Večery patří parkům

Okolo páté hodiny se zavírají téměř všechny obchody, galerie i muzea. Ale nevěšte hlavu, není nad podvečerní procházky v londýnských parcích. Londýňané jsou na své oázy klidu patřičně pyšní a mají na to právo. Obrovské zelené oázy ukrývají udržované zahrady, fontány, jezírka i různé pomníky. Londýn má devět královských parků, které původně vlastnila vládnoucí rodina. V současné době je osm z nich veřejných.

Foto: Lucie Poštolková, Právo

Londýňané u fontány lady Diany.

Nejznámější je Hyde Park s takzvaným Speakers Corner, kde si každý může říkat, co chce. Dnes je to ale už spíše jen zelený plácek, kam chodí kluci hrát fotbal. Navečer se zde prohánějí lidé na kole i kolečkových bruslích. Běhají nebo pořádají pikniky. Rodiny a páry se vydávají na procházky. V každém parku najdete pítko – kohoutek s pitnou vodou, což je velmi užitečné.

Východní část Hyde Parku je nejkrásnější. Najdete tu fontánu Lady Diany, která připomíná tvarem vajíčko. Voda proudí jako řeka v elipsovitém korytu.

Nejkrásnější je St. James Park

Hyde Park sousedí s parkem Kensingston Garden s Kensingstonským palácem, kde žila lady Diana a v současnosti je tam její muzeum. Londýňané se do parku vydávají na bruslích, na kolech, zaběhat si nebo na kurzy jógy. Speciální kurzy jsou i pro nejmenší děti od 2 do 12 let.

Foto: Lucie Poštolková, Právo

Rajské dveře v muzeu Viktorie a Alberta.

Za nejkrásnější považují Londýňané St. James Park v srdci města, který má 23 hektarů. Na jezeře tam žijí kachny, pelikáni i husy. Součástí parku je i promenáda, kde se odehrávají různé slavnosti, kulturní události a mimo jiné i oslavy narozenin královny Alžběty II. Se St. James parkem sousedí Green park (19 ha), který je klidnější a najdete v něm louky i statné stromy. Natáčelo se tam několik filmů, mezi nejznámější patří 101 Dalmatinů z roku 1996 a Notting Hill.

Zahrady královny Marie

Největším parkem v Londýně je Richmond Park s 955 hektary. Londýňany si hýčká hlavně sportem. Kromě golfu tu můžete jezdit na koni, rybařit, jezdit na kole nebo si jen zahrát frisbee. Ale nelekněte se, můžete zde potkat i mužstvo ragbistů, kteří se zde pravidelně scházejí. V parku mají i sportovní centrum, které nabízí desítky sportů, mimo jiné box a překážkovou dráhu, ale i kruhový trénink s vlastním trenérem.

Foto: Lucie Poštolková, Právo

Tower Bridge – nejznámější londýnský most.

Dalším hojně navštěvovaným parkem je Greenwich se 74 hektary. Mezi hlavní atrakce patří Královská observatoř a hvězdárna. Sportovci sem chodí hlavně za tenisovými kurty.

Regent’s Park (166 ha) zase ukrývá nádherné zahrady královny Marie a také venkovní divadlo. Fanoušci Harryho Pottera znají park z prvního dílu Kámen mudrců.

Poslední dva parky jsou Bushy Park (445 ha) a hřbitov Brompton (16,5 ha). V Bushy Parku mají krásné vodní zahrady a fontánu nymfy Arethusy z roku 1713, které říkají také Dianina fontána. Hřbitov Brompton je jedním z nejkrásnějších v zemi.

Příští neděli se zastavíme v Salcburku - ve městě gastronomie, hudby a Mozartových koulí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám