Hlavní obsah

Jak prožít nezapomenutelnou dovolenou a vyhnout se hádkám

Právo, Petra Hátlová

Letní dovolená je časem, na který se většina lidí těší celý rok. Jenže v okamžiku, kdy se toužebně očekávaná doba přiblíží, začnou pracovat nervy a vše začne mít lehce katastrofický scénář. Vrcholem pak může být série nekonečných hádek a návrat ve znamení rozchodů. Podle odborníků je ale možné nepříjemnosti minimalizovat.

Foto: Archiv, Novinky

Dobré je si před dovolenou ujasnit, jak pár bude trávit čas.

Článek

Aby se čas plánovaného odpočinku vydařil, je dobré se připravit ještě před odjezdem či odletem. „Samotné plánování dovolené může být tím, co upevní partnerské vazby. Je to proto, že se na ni těšíme a očekáváme příjemné zážitky".

Zároveň jde ale o dobu, kdy mohou přijít první konflikty a neshody v podobě výběru lokality. Pokud někdo, i v dobré víře či ve slabé chvilce, přistoupí na kompromis v tom, kam se pojede, je to první předpoklad následných výčitek a hádek.

Zásada je nechtít druhého nutit do společných aktivit.
psycholožka Lenka Čadová

Dobré je si předem ujasnit i to, jak pár bude trávit čas. Žena si například může chtít užívat tepla, sluníčka a moře a muž může surfovat, potápět se nebo podnikat výlety do okolí. "Zásada je nechtít druhého přesvědčit či nutit do společných aktivit,“ vysvětluje psycholožka Lenka Čadová. Podcenit se ale nesmí ani výběr zařízení, které nám má odpočinek umožnit.

„Hotel či penzion je pro dovolenou základ. Jakmile máme být někde, kde se necítíme dobře, je to špatně. Důležitý je třeba výhled. Pokoj situovaný na stranu, kde je silnice, je hlučný a nedovolí nám si patřičně odpočinout. Naopak výhled na moře nebo do přírody je tím, co pobyt zpříjemní a co umožní plně relaxovat.

Foto: Profimedia.cz

Písečné pláže na Ischii mají díky sopečnému původu mnoho odstínů.

Důležitá je i vzdálenost od pláže

Pokud jedeme na dovolenou za mořem, je fajn si vybírat hotely s vlastními plážemi nebo v blízké dostupnosti. Toto by mělo být sepsáno již při koupi zájezdu ve smlouvě, abychom se pak na místě vyhnuli nedorozuměním,“ radí mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura.

Podcenit se nesmí ani délka trvání volna. Aby dovolená přinesla potřebnou regeneraci je třeba aby trvala alespoň dva týdny. Takovou dobu tělo potřebuje na nabrání sil. První týden si organismus zvyká na jiný režim, druhý týden se tělo vyrovnává a smiřuje se s nastaveným režimem a následně dochází k samotné relaxaci.

Důležitá je i cesta

Cestování je samo o sobě velkým náporem na psychiku. „Někteří lidé mají z cestování obavy. Necítí se dobře v letadle, ani na dlouhých cestách autem a jen představa toho, že někam pojedou, je stresuje. To samé platí o přípravách, i ty jsou významným stresorem. Předejít konfliktům pomůže sepsání důležitých věcí.

Samotné přípravy bychom měli rozložit na několik dní před odjezdem. V den cesty by se všichni měli vyhnout důležitým rozhodnutím a řešením. Situacím vyvolávajícím stres by se lidé ale měli vyhýbat delší dobu před odjezdem. Není tak na místě si chtít nadělávat práci nebo brát zbytečně přesčasy. To vše je nápor na psychiku,“ radí psycholožka.

Po jakých službách sáhnout

Dovolená je dobou, která je pro vztah velmi riziková. „Lidé v běžném životě nejsou zvyklí být celý den společně. Chodí do práce, na nákupy a podobně. Během volna najednou vyvstane situace, kdy jsou si lidé po boku bez přestávky, a to je okamžik pro vznik hádek. Příčinou dohad a konfliktů jsou pak úplné maličkosti, které bychom jinak přešli.

Například špatné oslovení druhého, zjištění, že jeden z páru něco zapomněl či udělal špatně, a další drobnosti. Napětí a nervozitu dokážou umocnit i děti, které se začnou s rodiči nudit a vyžadují více zájmu. Řešením je vymezení si prostoru jen pro sebe,“ vysvětluje Lenka Čadová. To je možné i pomocí všemožných hotelových služeb. Pro ženy jsou ideální hotelové wellness služby, které pro relaxaci nabízejí bazén s vířivkou, saunu nebo masáže.

Foto: Profimedia.cz

Některé hotely nabízejí za příplatek i službu hlídání dětí.

Pokud jde o rodinu s dětmi, ideální jsou dětská brouzdaliště a dětské bazény doplněné vodními atrakcemi. Při pobytovém zájezdu je dobré vybírat zařízení, která nabízejí dětské programy s animátory. Děti se při nich zabaví a dospělí získají prostor sami pro sebe. "Některé hotely nabízejí za příplatek i službu hlídání dětí. Možné je využívat také atrakce v blízkosti hotelu. Různé dětské parky, lunaparky a další. To všechno přinese dospělým i dětem nové zážitky a zpestří pobyt na jednom místě,“ radí Tomio Okamura.

Návrat do reality

Důležité je i správné načasování návratu domů. Je-li to možné, je lepší si návrat naplánovat tak, abychom nešli hned druhý den do práce, ale abychom se mohli aklimatizovat. „Cesta zpět z dovolené, často i výkyvy teplot, vybalování, to vše je opět stresujícím faktorem. Den dva jsou ideální. Člověk si odpočine z návratu a opět se vrátí do zaběhnutých stereotypů.

Desatero rad pro přežití

  • Předem si vyjasněte, kde a hlavně jak budete trávit čas.
  • Výběr hotelu neodkládejte na poslední chvíli.
  • Na výhledu záleží. Může vám zkazit dovolenou
  • Vzdálenost od pláže nepodceňujte.
  • Vyražte aspoň na dva týdny.
  • Nechystejte si věci na poslední chvíli.
  • Na dovolené si vymezte prostor jen pro sebe.
  • S dětmi hledejte pomoc u dětských animátorů.
  • Při návratu budete potřebovat doma den na aklimatizaci.
  • Pozor na váhové limity zavazadel v letadle.

Pokud se během dovolené přece jen vyskytnou konflikty, je potřeba je řešit, protože nám to může pomoci v rozvoji vztahu. Dovolená by měla být časem sblížení a pozastavení v rychlém životním tempu. Je to mezník, na který další měsíce vzpomínáme a čerpáme z ní,“ dodává psycholožka Lenka Čadová.

Reklama

Výběr článků

Načítám