Hlavní obsah

Jak dělá orangutan nebo gibon? Průvodce džunglí umí napodobit zvuky zvířat

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud byste rádi spatřili divoká zvířata ve volné přírodě, je ostrov Borneo tou pravou volbou. V džungli potřebujete průvodce, který dokáže včas zpozorovat případné nebezpečí nebo upozornit na vhodný objekt k fotografování. Kromě jiného ale také umí napodobit zvuky zvířat. Podívejte se ve videu, jak dělá například gibon nebo orangutan.

Správný průvodce džunglí umí napodobit zvuky zvířatVideo: Novinky

 
Článek

Správný průvodce v džungli má nejen vzdělání se zaměřením na zvířata či rostliny, ale také praxi. Než se stane plnohodnotným průvodcem, musí se rok zaučovat po boku zkušenějšího kolegy, naučit se trasy a nástrahy terénu, zvyknout si na vlhkost vzduchu, vnímat veškeré zvuky lesa a hlavně musí přežít. V noci se totiž z džungle stává děsivé místo plné predátorů.

„Dělám tady už pět let a práce je mi koníčkem. Díky každodenním trekům s klienty jsem velmi rychle odposlouchal zvuky ptáků a jiných zvířat. Můj neoblíbenější je gibon,“ usmívá se průvodce Azmir a na ukázku se uprostřed džungle „pohádá“ s primátem, který lenoší na nedaleké větvi.

Většina orangutanů je na Borneu

Před rokem 1995 byla chráněná oblast Danum Valley Conservation Area (DVCA) neformální chráněnou oblastí v lesní rezervaci Ulu Segama primárního, převážně nížinného deštného pralesa. V roce 1976 byla oblast deklarována za národní park s rozlohou 438 kilometrů čtverečních. A právě tam můžete na spoustu zvířat narazit.

Foto: Novinky

Deštný prales na Borneu.

V jihovýchodní Asii byste našli už jen sedm míst, kde ve volné přírodě žijí orangutani. Šest z nich se nachází právě na Borneu. Mezi nejvýznamnější patří rezervace Sepilok ležící poblíž města Sandakan. V této rezervaci můžete narazit i na opuštěná mláďata orangutana, která zde našla útočiště po dobu, než dorostou. Potom jsou vypuštěna zpět do džungle.

„Většina návštěvníků sem jede hlavně kvůli orangutanům. Občas se poštěstí spatřit matku s dítětem, to je krásný zážitek. Nicméně když tato samice začne vydávat zvuk, který zní jako pusinkování, znamená to, že se cítí v ohrožení, což bývá pro turisty velmi matoucí,“ dodává průvodce.

Reklama

Výběr článků

Načítám