Hlavní obsah

Jak cestovat do zahraničí na vlastní pěst

Právo, map

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste studenti a plánujete vypravit se o letních prázdninách na vlastní pěst do zahraničí, ale zatím netušíte, kam se vydat? Máte-li zálusk navštívit destinace, kam běžně nechodí davy turistů, vyplatí se pro inspiraci vyzkoušet internetový projekt Spottedbylocals.com. Založili jej cestovatelé Sanne a Bart Pollovi z Amsterdamu a získali ocenění Lonely Planet za nejlepší cestovatelský blog.

Foto: Profimedia.cz

Vždy si zapamatujte poznávací značku auta. Ujede-li vám řidič se zavazadly, stačí jen kontaktovat policii.

Článek

Portál je rozdělen do sekcí podle jednotlivých evropských měst a nabízí texty od místních studentů, kteří vybírají místa vhodná k návštěvě na základě vlastních zkušeností. Obsahuje i články o parcích či galeriích, které stojí za to navštívit.

Jestliže nemáte vlastní vůz, je třeba začít uvažovat o dopravě. Stop se vyplatí, když striktně nelpíte na trase ani harmonogramu cesty.

Křížem krážem autostopem

Z Česka se stopuje nejčastěji do Itálie, Nizozemska a Francie, kde jsou poměrně vstřícní řidiči. Naopak Rumunsko či Ukrajina příliš bezpečné stopařské země nejsou. V Evropě je nejsnazší držet se hlavních evropských tahů a stopovat u výjezdu z parkoviště, benzínové pumpy nebo před vjezdem na dálnici. Na delší vzdálenosti mějte ceduli s názvem místa, kam míříte. Obvyklá čekací doba je do hodiny.

Vždy si zapamatujte poznávací značku auta. Ujede-li vám řidič se zavazadly, stačí jen kontaktovat policii. Když cestuje kluk s dívkou, ať nastupuje do auta jako první a vystupuje z něj jako poslední. Co se týká letenek, jízdenek i ubytování, snadno si je objednáte přes internet. U nízkonákladových dopravců existuje obvykle jen jedna ekonomická třída, předem nelze rezervovat místo a občerstvení si hradíte zvlášť. Většina letů směřuje též na méně významná letiště v dané destinaci, jež mají nižší letištní poplatky.

Hostely a mládežnické ubytovny

Nejlevnější variantou ubytování, které se však v řadě případů nedá rezervovat předem, jsou hostely. Ceny se pohybují od 15 eur za noc. Je ale třeba počítat s horší úrovní: společnými ložnicemi a sociálním zařízením, nutností vlastního spacího pytle.

Například v Německu funguje 700 hostelů, přednost mají držitelé karet IYHA (Mezinárodní asociace mládežnických ubytoven).

Podrobný seznam naleznete na stránkách Německé asociace mládežnických ubytoven DJH.de. Vyhlášeným hostelem v Berlíně je pak Backpackers-backpackers.de. V Itálii se můžete ubytovat ve více než padesáti hostelech různé kvality a vybavenosti. Nacházejí se ve velkých městech. Informace najdete na stránkách Asociace italských hostelů www.travel.it/ hostels.

Hostely v cizině vyhledáte pak na Hostels.com či Hostels.net. V Česku najdete levné ubytování na adrese Ubytovani.cz. Vyhledávač nabízí chatky či kempy.

Vyhněte se komplikacím

Před každým výjezdem na vlastní pěst se vyplatí uzavřít cestovní pojištění a zapsat si kontakty na instituce, které pomohou v nouzi.

Zcela nezbytné je sjednání pojištění úhrady léčebných výloh pro pobyt v zahraničí. Současně se informujte, se kterými státy má Česká republika sjednáno poskytování bezplatné zdravotní péče. To vám sdělí ministerstvo zdravotnictví. Ministerstvo zahraničí také zavedlo dobrovolné registrace před odjezdem na stránkách Drozd.mzv.cz. Pokud by se během pobytu v cizí zemi zhoršila bezpečnostní situace nebo nastala přírodní katastrofa, dostanete od české diplomacie zprávu na mobil a do e-mailové schránky.

Před odjezdem informujte blízkou osobu, která žije v Česku, o plánu své cesty. Dohodněte si s ní termíny, ve kterých budete o sobě podávat zprávy, a možnost okamžitého kontaktu v případě nouze. Informace o této osobě můžete zapsat i do svého cestovního pasu.

V případě cesty do země s vyšší mírou rizik (odlehlé země, individuální turistika apod.) se doporučuje rovněž informovat o svém programu příslušný český zastupitelský úřad.

Ztráta peněz

Přijde-li turista v cizině o kartu, měl by ji co nejdříve zablokovat na telefonní lince banky. Při ztrátě osobních dokladů je třeba kontaktovat opět příslušný zastupitelský úřad a dostavit se tam osobně k dalšímu řízení. Po ověření totožnosti občana vystaví úřad náhradní cestovní doklad, který je určen k návratu domů.

Nejrychlejší způsob pomoci je zaslání peněz příbuznými či přáteli prostřednictvím specializovaných organizací, například Western Union nebo Chequepoint. Seznam poboček lze najít na webech Prevodypenez.cz a Chequepoint.cz.

Levné letenky

www.letuska.cz

www.smartwings.cz

www.easyjet.com

www.studentagency.cz

www.condor.cz

www.poletime.cz

Spolujízda a stop

www.spolujizda.cz

www.autostop.cz

Couchsurfing

www.couchsurfing.org

Mezinárodní sociální síť, která nabízí bezplatné ubytování, ale i průvodcovské služby.

Slevové karty

www.isic.cz

Mezinárodní slevové karty pro studenty a učitele.

Než odjedete

Sjednejte si kompletní cestovní pojištění.

Pojistěte si platební kartu proti zneužití.

Zapište si adresu a tel. číslo ambasády, číslo záchranné služby, policie, asistenční služby pojišťovny a telefon na banku pro blokaci karty.

Zkontrolujte, máte-li všechny osobní doklady, řidičský průkaz, doklady k autu, zelenou kartu a průkaz pojišťovny.

Domluvte se s někým v Česku, kdo by vám v případě krádeže zaslal hotovost.

Příbuzný v Česku složí na pobočce peníze, obdrží číslo transakce a předá ho tomu, komu peníze posílá. Výše částky je neomezená. Dotyčnému přijdou finance na pobočku v zahraničí během několika minut. Stačí, když se prokáže dokladem totožnosti, udá číslo transakce, a může si je vyzvednout. Poplatky hradí ten, kdo peníze posílá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám