Hlavní obsah

Italské údolí Vinschgau je krajem hradů a zámků

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marně byste ve Vinschgau hledali kopec, na němž nestojí alespoň jeden hrad či zámek nebo klášter. A když přeci jen nějaké místo zůstalo před staletími nevyužito, obsadila ho na začátku minulého století vojenská pevnost. Za první světové války tudy probíhala fronta, dnes se bunkry využívají třeba k zrání whisky.

Foto: Jana Hanušková, Právo

V obci Burgeis je jak klášter, tak starý knížecí palác.

Článek

Dominanty dolní části údolí Vinschgau tvoří hrady Kastelbell ze 13. století a Juval ve vesničce Kastelbell/Tschars. Juval je letním sídlem zdejšího slavného rodáka, horolezce Reinholda Messnera. Slouží i jako jedno z Messnerových muzeí, ale protože zde jeho majitel v červenci a srpnu tráví dost času, je právě v tuto dobu pro návštěvníky uzavřeno. I podzimní návštěva Vinschgau ale stojí za to – ovoce už je zralé a slunce pořád nepolevuje ve své síle.

Foto: Jana Hanušková, Právo

V tomto bunkru zraje whiska.

V obci Burgeis je zase nádherná, do dálky bíle svítící stavba benediktýnského kláštera s muzeem a zpřístupněnou kryptou. Pod ním je knížecí palác. Otevřen je celé prázdniny a za vstup zaplatí dospělý tři eura.

A ještě malá vesnička Taufers v údolí Münstertal na hranici s rétorománským Švýcarskem. Má šest kostelů a kaplí, dva hrady a blízko sebe stojící domy, které jsou charakteristickým znakem této farmářské osady v nadmořské výšce 1250 metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám