Hlavní obsah

Indonéský vulkán fascinuje třemi různě barevnými jezery

Novinky, mšv

Sopky, byť jsou aktivní, bývají mnohdy cílem turistů. Jedním příkladem za všechny může být indonéský vulkán Kelimutu, v jehož kráterech se nacházejí tři jezera. Neobvyklá jsou v tom, že má každé z nich jinou barvu a ta se ještě v průběhu roku proměňuje. Zajímavá přírodní hříčka proto přitahuje na ostrov Flores nadšené cestovatele.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kráterová jezera v Indonésii mění barvuVideo: Caters News, AP

 
Článek

Vulkán Kelimutu je sice jen jedním z mnoha, které se v Indonésii nacházejí, ale dost možná je kvůli barevným jezerům nejzajímavější. Pozoruhodné vodní plochy, které spolu blízce sousedí, navíc v průběhu roku barvu mění v závislosti na probíhajících chemických procesech. Je to způsobeno především plyny v sopce. Tyto změny jsou nepředvídatelné a turisté nikdy předem neví, v jaké podobě jezera spatří.

Foto: Profimedia.cz

Jezera leží blízko u sebe.

„O jezerech jsem slyšel mnoho, takže jsem se těšil, až je uvidím na vlastní oči. Je zvláštní, že leží tak blízko u sebe, a přesto jsou úplně odlišná,“ uvedl pro agenturu Caters News turista z kanadského Montrealu Milosh Kitchovitch. Celý zážitek pak umocňují legendy, které o místu kolují a tvrdí, že v jezerech dlí duše zemřelých lidí, které sedí po boku boha posmrtného života jménem Mae.

Záleží i na hodině

Místní mají pro každé z jezer vlastní pojmenování a tvrdí, že barva vody se mění v závislosti na tom, jak jsou duše rozrušené. Jezero, které bývá obvykle zbarvené do modra, i když se někdy jeví jako absolutně černé, nese název po starých lidech. Zbylá dvě jezera, oddělená pouze nevysokým skalnatým pásem, bývají zbarvena do modrozelena. Jedno nese jméno po mladých mužích a pannách a o posledním se říká, že je začarované.

Kromě chemických procesů má na barvu jezer vliv také lom světla. Barvy proto mohou být odlišné i v průběhu jediného dne.

Foto: Profimedia.cz

Nejlepší dobou pro výstup je východ slunce.

Jeden z nejhezčích momentů, kdy se na vulkán vypravit, je rozhodně východ slunce. V takovém případě ale musejí turisté z nedaleké vesnice vycházet ve skutečně brzkých hodinách — klidně kolem čtvrté. „Byla skvělá zkušenost tohle místo vidět a velmi rád bych se na něj vrátil,“ dodal Kitchovitch.

Vulkán se nachází ve stejnojmenném národním parku Kelimutu a výchozím bodem pro cesty na vrchol je vesnička Moni. Vzdálenost je pouhých 15 kilometrů a až k branám národního parku jezdí hromadná doprava. Vyšplhat na samotný vrchol sopky pak podle serveru Indonesia Travel zabere kolem půl hodiny — výška Kelimutu je pouze 1639 metrů. Vulkán je sice aktivní, ale naposledy vybuchl v roce 1968 a od té doby spí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám