Hlavní obsah

Indie, pohádka z dětství i živá historie

Novinky, Helena Berdychová (Rišikéš)
Rišikéš/Dillí

Na cestách po Indii objevíte svět zapomenutých pohádkových výjevů z dětství. Právě zde se nacházejí rozlehlé královské paláce s desítkami zdobných věží. Rybářské bárky vyrážejí na moře za úsvitu, zatímco v horách vousatí starci míchají bylinné odvary nad hořícím ohněm a pronášejí přitom obřadné mantry. Děti z chudých čtvrtí za vámi běhají po ulicích a drmolí cosi neumělou angličtinou, dožadujíce se vaší pozornosti a drobných mincí.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Chrám Lakšmí v Muni Ke-re

Článek

V Česku už zhasly vánoční stromečky a dokonce jsme vystřízlivěli ze silvestrovských a novoročních oslav. Zůstaly nám lepší i horší dárky od našich blízkých, mnohým také černá díra v rodinném rozpočtu a dlouhá doba čekání na jaro. Poslední dobou proto české cestovatele v tomto období stále častěji láká cesta za teplem a poznáním. Indie nabízí možnost poměrně laciného cestování a tisíceré objevy.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Most Ramdžula v Rišikéši

Skutečně se tu dočkáte pozoruhodných překvapení na každém kroku, budete muset zmírnit tempo a začít vnímat skutečnost z odlišných úhlů pohledu, což v mnohých vyvolá pocity překvapení, ale i odporu a nevole. Pokud se ovšem dokážete přenést přes vlastní hranice porozumění a přijmout odlišnou tradici, obohatí vás to pro váš další život a přiblíží skoro dvěma miliardám pozemšťanů (indické děti se při sčítání lidu nepočítají), kteří se od nás liší víc, než pouze barvou pleti.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Indové na břehu Gangy při požehnání plodům.

A jelikož je Indie opravdu lidnatou zemí, zdejší hlučný a prašný provoz může dát leckomu pěkně zabrat, i když na druhou stranu právě na cestách dochází k nečekaným objevům a setkáním. Vydáte-li se za voláním vlastní intuice a povede-li tato vaše kroky na indický subkontinent, nemusíte se obávat opuštěnosti. Mezi místními obyvateli a mnohými spolucestujícími panuje vzájemná otevřenost a pochopení.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Socha v chrámu v Rišikéši

Cestování po rozlehlém indickém subkontinentu vás zanese na mnohá pozoruhodná místa. Po přistání v hlavním městě Dillí se tisíce turistů vypravují vlakem do proslulé Agry na návštěvu jednoho ze skutečných divů světa, královského Tádž Mahálu. Při cestě do Agry může být lákavé navštívit také opuštěné honosné královské sídlo Fatéhpur Sikri. Cestou do pouští vyprahlého Rádžastánu můžete navštívit města Džajpur a Jodhpur, taktéž někdejší sídla indických králů.

Foto: Štěpánka Horová via Helena Berdychová, Novinky

Niíkhanta na severu Indie

Proslulými erotickými sochami milostných párů, ale též trojic i vícečetných seskupení vzájemně propletených postav v nepředstavitelných pozicích lákají na návštěvu chrámy tajemného Khajuraha. Pláže přímořských letovisek Goa a Gokarna zase svým žhavým sluncem a písečnými plážemi, palmovým stínem a pohupujícími se vlnami rozpustí veškeré starosti mysli a ponechají vás ve stavu mentální beztíže.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Chrám Khajuraho s pověstnými erotickými skulpturami

Nejvyšší hory světa Himálaje přitahují nejen milovníky vysokohorské turistiky, ale zejména lidi hledající spiritualitu. V horkých měsících nabízejí odpočinek od úporného vedra.

Indické vzdálenosti se počítají na tisíce kilometrů, které urazíte buď letadly, autobusy, nebo nejčastěji v Indii hojně využívanou železniční dopravou.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Cestování po Indii má své specifika.

Když se ovšem rozhodnete pro cestování indickou železnicí, bude třeba cestu naplánovat několik dní dopředu. Nejste-li zatím připraveni koupit si místenky prostřednictvím internetu, učiní to za vás cestovní agentura či hotelový recepční.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Bombajské nádraží Chatravaji Shivaji

Výhodou pro každého cestovatele je předem ujasněný záměr. Některým nestačí navštívit památky a pozoruhodnosti turistického rázu. Cílem jejich cesty se stává rozšíření vlastního vzdělání, pochopení duchovní tradice indických učení, zejména jógy a meditace, či proniknuti do samotného zdroje těchto nauk, filosofie védánty. Pro tento případ je třeba před cestou kontaktovat učitele či duchovní školu a domluvit si pobyt a systém výuky a duchovní praxe.

Úvod do studia védických učení a osvícené výklady jógy a meditace s jejich aplikací na míru pro každého účastníka nabízí v Rišikéši, který je duchovním centrem země, třeba Institut pro vyšší meditativní vědomí pod vedením Swámiho Sacchidanandaprem, který jako jediný může též zajistit překlad výuky do češtiny, ale také poskytnout duchovní konzultace a léčení osobních zdravotních a vztahových potíží.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Ozdoba na bráně Indie v Dillí

I když mnozí míří do Indie, aby se zde vzdali hmotných cílů a nalezli vyšší, duchovní pravdu o životě, neměli by postrádat na svých cestách rozumný úsudek a obezřetnost. V Indii se též za zboží a služby platí. Ceny nejsou horentní, ovšem někteří cestovatelé se nerozpakují mořit své bližní na cestách urputným smlouváním až na dřeň, což nakonec přináší spíše psychický tlak, než uspokojení z úspory peněz. Málokde na světě poznáte lépe, než právě zde, že věnujete-li úctu sami sobě, ta se pak stane zdrojem úcty mezi vámi a vaším okolím a nastolí vyrovnaný a klidný proud života.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Místo v Rišikéši, kde meditovali The Beatles

Pobyt v Indii na cestách za mořem, horami či historií, nebo zejména studium duchovních věd v ašrámech a jógových školách může překvapivě doplnit zejména v Česku tolik častý nedostatek sebeúcty a vnést namísto vlastního podceňování a nedůvěry do našich životů zcela nový rozměr.

Využijte příznivých zimních měsíců, kdy je příjemné zde pobývat a uspořádejte si plány a kontakty, abyste usnadnili své první kroky v nových podmínkách. Namísto porovnávání a posuzování se připravte přijímat s vděčností a respektem také odlišné kulturní projevy a pomoc vycházející z místní zkušenosti od lidí, kteří zde žili již před vaším příchodem. Nestyďte se za nedostatečně znějící angličtinu, ani indická angličtina nedosahuje závratné úrovně a přesto se její pomocí každodenně domlouvají milióny lidí.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Ganga v Patně

Nezapomeňte, že pro místní obyvatele přijíždíte z vysněných dálek a pokud jste žena s bílou pletí, sen o romantické svatbě či alespoň neobyčejném milostném dobrodružství zůstává na pozadí veškeré vaší konverzace s místními jinochy. Na druhou stranu právě takové dobrodružství se v indické společnosti pokládá za otrávený šíp, kterým zkažená západní polovina světa bezohledně przní dosud nezkaženou a čistou duši Indie. Nemluvě o snadno dostupných drogách, za kterými bohužel přijíždí stále více mladších i starších "protřelých" cestovatelů.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Jeden z mnoha indický obchůdků (Rišikéš)

Aby cestovaní samotné dosáhlo svého smyslu a poskytlo příjemný prožitek bez nadbytečné zátěže a zmatku, dopřejte si dostatečný čas a finanční rezervy, zejména pro přesuny na větší vzdálenosti a pobyt ve větších městech. Zvažte, nakolik potřebné předměty balíte do svých zavazadel.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Chrám Khajuraho s pověstnými erotickými skulpturami

Téměř vše potřebné k prostému a nekomplikovanému životu, vhodné oblečení, potraviny a hygienické potřeby v dnešní době snadno pořídíte ve všech turistických destinacích a lákavé nakupování exotických šperků, suvenýrů či dárkových předmětů je nejlépe odložit na poslední dny před návratem. Poučením pro život zůstává, že jen my sami na svých cestách rozhodujeme, kolik tíhy poneseme s sebou na zádech a zda pro nás nabyté hmotné bohatství přináší opravdové naplnění.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Ozdoba na buddhistiské stéle v Sanchi

Reklama

Související témata:

Související články

Dvanáct nejlepších míst pro líbánky snů

Váháte, kam se vydat na líbánky snů? Podívejte se na dvanáct nejlepších míst na světě, kde vás budou rozmazlovat masážemi na bělostných plážích, či dobrým...

Výběr článků

Načítám