Hlavní obsah

Hustá doprava ničila tajemné stromořadí v Severním Irsku. Teď už tudy nikdo neprojede

Novinky, mšv

Severoirské stromořadí Dark Hedges je už na pohled velmi mystické místo. Poté, co si ho navíc zvolili tvůrci seriálu Hra o trůny jako jednu z natáčecích lokací, sem zamířily masy turistů a někdy cestu doslova zablokovaly. Oddělení pro infrastrukturu se proto rozhodlo kvůli ochraně stromů jakýkoli průjezd vozidel zakázat pod pohrůžkou vysoké pokuty, píše BBC.

Foto: Profimedia.cz

Dark Hedges se nachází v severoirském hrabství Antrim.

Článek

Rozeklané stromy, jejichž koruny vytvářejí nad cestou přírodní podloubí podle serveru BBC kvůli dopravě velmi trpěly. Zákaz, který začal poslední říjnové pondělí platit, se vztahuje na osobní automobily, ale také autobusy. Výjimku mají tvořit jedině zemědělská vozidla nebo vozidla záchranných složek. Těm ostatním, kteří zákaz poruší, hrozí pokuta ve výši až 1000 liber, tedy téměř 29 000 korun.

Tento krok má především navrátit původní krásu stromořadí. Pohled na něj totiž ničila všemožně neohrabaně zaparkovaná auta turistů, kteří si jeli místo prohlédnout a pořídit si z něj fotografii, uvádí BBC.

Stromořadí Dark Hedges bylo vysázeno před 200 lety rodinou Stuartových, kterým lemovalo cestu k jejich panství. Původně zde stromů stálo mnohem více, dnes jich zbyla pouhá třetina. Kromě turistů ale má na místo vliv samozřejmě i příroda. Například v lednu 2016 bouře Gertrude zlomila dva ze stromů.

Stromořadí Dark Hedges ve Hře o trůny

Dark Hedges bylo svým způsobem vždy populárním turistickým místem. Renomé mu ale zvedl fantasy seriál Hra o trůny, z nějž se zde natáčely scény z Královské cesty. Seriál dnes připomíná třeba informační tabule.

Reklama

Výběr článků

Načítám