Hlavní obsah

Husky safari nabývá na popularitě. Blahobyt zvířat jde ale někdy stranou

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projet se zasněženou krajinou Laponska psím spřežením má své kouzlo. Takzvané husky safari ve Finsku nabývá na popularitě, ochránci zvířat ale turisty upozorňují, aby se nejprve informovali o tom, jak který provozovatel se psy zachází. Někdy jde totiž jen o výtěžek, ale o etickou stránku věci nikoli, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Husky safari je oblíbenou turistickou atrakcí v LaponskuVideo: AP

 
Článek

Podle průzkumu organizace Animal Tourism Finland vynese husky safari provozovatelům v regionu za jedinou sezonu zhruba 9,6 milionu eur (více než 241 milionů korun). Jde o číslo mnohonásobně vyšší než v případě sobích spřežení, které jsou rovněž symbolem nejsevernější části Finska. V Laponsku funguje asi 158 společností, které služby spojené se zvířaty nabízejí, přičemž třetina jsou právě husky safari.

Jednou z firem je Bearhill Husky se sídlem v Rovaniemi. Provozovatel tvrdí, že myslí na udržitelný turismus, což znamená i ohleduplné chování ke zvířatům. Kromě prostorných kotců pro psy se drží pravidla, že se starší a méně výkonní huskyové neutrácejí, ale najde se pro ně nový domov. „Když psy jenom bezmyšlenkovitě množíte, abyste z toho měli větší zisk, je to neetické,“ myslí si spolumajitel Bearhill Husky Valentijn Beets.

Chcete zážitek na celý život? Vyjeďte dělat arktického průvodce za polární kruh

Muži

Zároveň se obává, aby rostoucí počet turistů v regionu negativně neovlivnil společnosti, a zejména psy, kteří odvádějí všechnu těžkou práci. „Bojím se, že spousta lidí nepromýšlí věci dopředu. Pokud návštěvnický boom jednou pomine, bude spousta psů, pro než nebude práce a budou jen finanční přítěží. Mám strach, co s nimi bude,“ dodal Beets.

Stoupá počet turistů

Boom nezažívá jen samotné husky safari, ale prakticky celý turistický sektor v Laponsku. Podle finského statistického úřadu počty návštěvníků vzrostly v roce 2017 o 22 procent, v roce 2018 o dalších šest. A skoro tři čtvrtě turistů považuje za největší tahák právě aktivity spojené se zvířaty, uvádí organizace Animal Tourism Finland.

„Je to důležitá součást. Když se řekne Laponsko, asociujeme si ho právě se zvířaty, huskymi nebo soby. Jde o jeden z hlavních důvodů, proč lidé Laponsko navštěvují,“ řekl Jose-Carlos Garcia-Rosell z University of Lapland a člen Animal Tourism Finland.

Pokud se člověk rozhoduje, zda podnikne nějaké aktivity se zvířaty, neměl by přemýšlet jen o tom, jak s nimi provozovatel zachází. V případě huskych by se měl třeba vydat i na velký okruh a vyhnout se kratším jízdám. „Ty nejsou pro zvířata příliš stimulující, protože běhají stále dokola. A husky potřebují stimul,“ tvrdí Garcia-Rosell. Dodává, že takto by měli být šťastnější turisté, ale i psi.

Vyšlapejte si schody sami, vyzývá líné turisty kampaň na ostrově Santorini

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám