Hlavní obsah

Hřbitov neonových poutačů z Las Vegas připomíná ponurou pouť

Novinky, Klára Fischleinová

Desítky obřích barevných poutačů, které před lety svým blikáním lákaly řidiče a kolemjdoucí do svých podniků, jsou teď součástí sbírky Neonového muzea v Las Vegas. Právě z restaurací, hotelů a kasin města hříchu poutače pocházejí.

BEZ KOMENTÁŘE: Sbírka neonových reklamních poutačů z Las Vegas hraje všemi barvami

 
Článek

Na ploše 24 tisíc metrů čtverečních leží v nevadském Las Vegas přes 150 vyřazených neonových poutačů, které se kdysi aktivně podílely na zářivé image této herní metropole. Návštěvníci Neonového muzea, které oficiálně otevřelo koncem roku 2012, a kolekce Neon Boneyard (Neonové pohřebiště) tu procházejí kolem částečně zrezivělých a rozpadlých nápisů, cedulí i postav.

Foto: Profimedia.cz

Některá zákoutí Neon Boneyard vypadají jako zašlé pouťové atrakce.

Pohled na chybějící nebo prasklé žárovky „mrtvých“ poutačů může vyvolávat pocit nostalgie. Ve skutečnosti je ale tato sbírka ukázkou veřejného umění, nikoliv smutnou vzpomínkou na zaniklou funkci reklamních tabulí. Turisté sem mají přístup sedm dní v týdnu. Obzvlášť po setmění pak areál připomíná opuštěné pouťové atrakce.

Foto: Profimedia.cz

Další z exponátů sbírky Neon Boneyard.

Vzhledem k tomu, že je vše pod širým nebem, může být areál zavřený kvůli nepříznivému počasí. Hrozí především extrémní horka. Pokud ale podobná komplikace nenastane, dospělý turista zaplatí za plné vstupné 18 dolarů (okolo 360 korun), za zvýhodněnou cenu 12 dolarů (asi 240 korun) sem mohou senioři, studenti, obyvatelé Nevady či vojáci a armádní veteráni. Děti do šesti let mají vstup zdarma.

Tipy na cestu

Na svých stránkách muzeum radí návštěvníkům, aby přišli v botách s uzavřenou špičkou.

Doporučovaná je také předchozí rezervace vstupenek.

Prohlídky s průvodcem probíhají denně, a to ráno od 9:00, 9:30 nebo 10:00 nebo večer od 19:30, 19:45, 20:00, 20:30 a 21:00 místního času.

Noční prohlídky jsou dražší. Plné vstupné se pohybuje ve výši 25 dolarů (zhruba 500 korun), snížené vyjde na 22 dolarů (asi 440 korun). Muzeum doporučuje, aby rodiče na nočních prohlídkách zvážili účast dětí mladších 12 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám