Hlavní obsah

Hory a divoké řeky nabízí severoitalská provincie Trentino

Právo, Radek Malina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trentino jako lyžařský ráj zná každý. Jenže tohle místo není jen vyhlášeným místem pro zimní radovánky. Věřte, že v této části Itálie můžete prožít neuvěřitelně krásnou letní dovolenou, během níž nezavadíte ani na minutu o nudu hrozící v přeplněných střediscích na plážích o pár set kilometrů dál.

Foto: Profimedia.cz

Trentino nabízí bezpočet cyklostezek.

Článek

"Máme tady pro každého něco," přesvědčuje ředitel turistické oblasti Michele Barcatta. "Trentino je rájem hlavně pro sportovce. Ale vyžití si najde skutečně každý podle svého naturelu.

A rozhodně nemusí jít o jednotvárnou dovolenou, během které budete sedm dní dělat jednu věc. Garantuji vám, že si zde můžete užívat každý den jiného sportu a stejně tak i lenošit."

Od jara do podzimu

Nepřehání ani v nejmenším. Trekking, rozličné outdorové aktivity, cyklistické trasy označené stejně jako sjezdové tratě od modrých až po černé, divoké řeky pro jízdu v kajaku či na raftu, poklidnější možnost vyžití při tenisu či rodinné procházky po mírných svazích mezi příjemnými hospůdkami s nezaměnitelným charakterem, pamatujícími více než kdokoli ze současných návštěvníků.

"Trentino nabízí mnoho možností dovolené, která rozhodně nebude nudná," přesvědčuje Barcatta. "Všichni naši oblast milují kvůli sněhu. Ale u nás je vlastně více možností pro sportovní aktivity v letních měsících než v zimních."

Možnosti, jak prožít dovolenou v téhle chráněné oblasti, z níž je pětadvacet procent vyjmuto a povýšeno nad zákon, je prostě spousta. Během minulé zimy zamířilo do Tretina 47 500 českých turistů.

I od jara do podzimu je Itálie cílem mnoha českých turistů. Jenže horské masivy, hluboké lesy a průzračné řeky Trentina si za konečné útočiště pro dovolenou během minulého léta vybralo jen 9000 z nich. Čeští turisté zatím stále dávají přednost spíše přeplněným přímořským střediskům, často bez atmosféry a vlastního ducha.

Přitom Trentino je rájem pro vybíravé alpinisty, horolezce, ale i místem pro procházky s rozličným stupněm náročnosti v božském tichu a klidu. "Chceme ta čísla, hovořící jednoznačně pro zimní měsíce, změnit. A nejen to. Náš plán je mnohem ambicióznější. Rádi bychom ta čísla obrátili ve prospěch letních měsíců," prohlašuje Barcatta.

"Každý má Trentino zafixované jako zimní destinaci a je pravda, že celkově v létě jezdí do našeho kraje málo lidí. Jde nám tedy o změnu celkového principu a přístupu k letní dovolené."

Trentino má 470 tisíc obyvatel. A počet lůžek v ubytovacích zařízeních je zde 480 tisíc! "Naší obrovskou výhodou je, že celá oblast je ovlivňována teplým středomořským vzduchem, a tak můžeme nabídnout také skvělé klima," vysvětluje Barcatta.

Nikdo není mimo hru

Jeho slova potvrzují dlouhodobé statistiky. Průměrná teplota v červnu je dvacet stupňů Celsia, v červenci jedenadvacet, v srpnu dvacet a v září sedmnáct.

Takže se nikdo nemusí bát nízkých teplot a všichni návštěvníci Trentina se po návratu z této destinace mohou chlubit bronzově opálenou pletí.

A přitom nemusí nikdo ze zúčastněných proměnit svůj pobyt na pouhé převalování z boku na bok v rozpáleném písku.

"Snažíme se zajistit program pro celou rodinu. Od tříletých dětí přes oba rodiče až po babičky, které třeba přijedou na výpomoc s hlídáním," usmívá se Barcatta. "V Trentinu prostě nikdo nesmí zůstat mimo hru."

Reklama

Výběr článků

Načítám