Hlavní obsah

Horské městečko si hýčká řemeslo, které překvapivě vynáší

Novinky, Klára Fischleinová

Kromě sýrů, hodinek a prostorných sjezdovek jsou pro Švýcarsko typické také tradice. Jednou z těch nejstarších je hra na dlouhou dřevěnou „trubku“ zvanou alphorn, v češtině také alpský roh. Nenechte se mýlit – v tomto případě nejde o zvyk uměle přežívající kvůli vábení turistů. Specifický zvuk alphornu má spoustu mladých příznivců.

Výrazný zvuk alphornu se rozléhá široko dalekoVideo: Klára Fischleinová, Novinky

 
Článek

„Alphorn používali už před stovkami let evropští a asijští pastýři,“ vypráví Francois Morisod, který se výrobou těchto rozměrných hudebních nástrojů už 10 let živí. Dříve byl výrobcem nábytku. Snil o tom, že si vyrobí vlastní alphorn. A povedlo se. Ten první pak následovaly desítky dalších.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Francois Morisod ve své dílně

Morisod má nenápadnou dílnu vysoko ve městě Nendaz v jihošvýcarském kantonu Valais. Je jedním ze dvou výrobců alphornů ve francouzsky mluvících částech Švýcarska. Taky vás napadá, jak se zrovna tímhle člověk může uživit? Kupodivu velmi dobře.

Morisod vyrobí okolo 20 alpských rohů ročně – na zakázku. Za jeden si účtuje minimálně 2100 švýcarských franků (téměř 57 000 korun). „Výroba alphornu trvá dva týdny,“ doplňuje.

Návštěva dílny Francoise MorisodaVideo: Klára Fischleinová, Novinky

Dřevěný hudební nástroj je tvořen pouze třemi kusy, které do sebe dokonale zapadají. Pro hraní se používá ještě malý (ovšem neméně propracovaný) nástavec, k němuž se přikládají ústa. Alphorn dokáže vydávat zvuky až ve škále čtyř oktáv. Neprofesionál si však může gratulovat, když z něj vyloudí alespoň pár falešných tónů.

Nestačí jen „foukat“ vzduch dovnitř zahnuté trubky. Rty musí vytvořit pro vzduch správný otvor a tělo musí pořádně zabrat. Mělký výdech nedonutí alphorn ani zašeptat, bez ohledu na to, jak moc nafouknete tváře a jak moc vylezou vaše oči z důlků. Pouze silou alphorn zpívat nepřimějete.

Protože však Švýcaři své umění hry na alphorn rádi sdílejí, ochotně se s turisty dělí o „know-how“ a vše trpělivě vysvětlují. Jazykové bariéry se příliš bát nemusíte, pár anglických slovíček zná i starší generace, v tomto případě navíc vesměs postačí komunikace, jak se říká „rukama nohama”.

Posel dobrých zpráv

„Když pastevci zůstávali se svými stády několik dní v horách, ohlašovali pomocí alphornu, že jsou v pořádku,“ vypráví Morisod. Dutý zvuk se nesl kilometry daleko, a tak se rodiny a sousedé nemuseli strachovat.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Rozšířený konec dřevěného hudebního nástroje zajišťuje, že se zvuk správně rozhléhá.

Dnes je hra na alphorn především zábava. Jakkoliv se to může zdát překvapivé, mají o ni zájem mladí, kteří se učí od starších generací. Hlasité rytmické troubení se tak ozývá na různých akcích.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Alphorn z dílny Francoise Morisoda

Svoje hráče má samozřejmě i Nendaz. Zdejší skupina si říká Les Nendards. A protože mnoho turistů touží nahlédnout do regionální kultury a poznat místní obyčeje, řadu vystoupení město organizuje právě pro své návštěvníky.

Více o městečku Nendaz

Leží zhruba 910 kilometrů od Prahy.

Patří mezi nejvyhlášenější lyžařské oblasti Švýcarska. Nabízí skvělé zázemí pro rodiny s dětmi i turisty zvyklé na nejvyšší komfort.

Minimálně co se zimních aktivit týče, si tu každý přijde na své. Nendaz nabízí procházku po celkem 100 kilometrech tras pro zimní turistiku, několik cest pro výlet na sněžnicích, dlouhé kilometry sjezdovek všech úrovní, sáňkařskou dráhu a samozřejmě také půjčovny veškerého vybavení...

Většina turistů sem jezdí vlastním autem, ale lze také pohodlně cestovat vlakem do Sionu a odtamtud necelou půlhodinu autobusem, který staví přímo u vlakového nádraží.

Nejvyšší bod je v nadmořské výšce 3336 metrů.

Ve městě Nendaz žije přibližně 6000 obyvatel.

Toto poklidné horské městečko nabízí několik lyžařských škol, desítky restaurací (včetně těch horských), hotely, bary, wellness i dvě diskotéky.

Ty, kteří si chtějí zpestřit horskou dovolenou něčím příjemně hlučným, Nendaz letos zve na 14. ročník akce Valais Drink Pure Alphorn Festival. Třídenní program, jehož se zúčastní muzikanti z celého světa, začne v pátek 24. července a potrvá do konce víkendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám