Hlavní obsah

Hnojnický zámek byla původně tvrz, ukázal průzkum

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada cenných historických prvků, ať už jde o okna barokního původu, či skládací vnitřní okenice z období historismu, se dochovala na zámku v Hnojníku na Frýdecko-Místecku, přestože posledních dvacet let chátral. To nejcennější v objektu odhalil nedávný stavebně-historický průzkum.

Foto: Pavel Karban, Právo

Už na jaře by mohla začít oprava zámku v Hnojníku, který posledních 20 let chátral.

Článek

„Podařilo se například objevit stopy dřívějšího šnekového schodiště ve východní části chodby, dohledány byly některé kusy sochařské výzdoby zámeckého parku, jako postavy putti či vázy z umělého kamene,“ prozradila Lucie Augustinková, která průzkum provedla.

Podle ní se ukázalo, že zámek s barokními, klasicistně upravenými průčelími se vyvinul ze zděné renesanční tvrze patrně z druhé poloviny 16. století, z doby Pelhřimů z Třanovic.

„Prvek renesančního portálu či okna byl znovu použit v suterénu při barokní přestavbě. Tvrz později přestavěl do podoby barokního zámku nejspíše Karel Václav Beess z Chrostiny, který koupil Hnojník v roce 1736,“ nastínila historii zámku. A dodala, že v první třetině 19. století byl zámek upraven, nejspíš podle návrhu významného architekta novoklasicismu Josefa Kornhäusela.

Zámek Račice otevře poprvé pro turisty

Cestování

Majitelé zámek koupili pro Vysokou školu PRIGO, a to od španělského podnikatele Restituta Perea Ruize loni za 10 milionů korun. „Je v havarijním stavu. Plánujeme jeho rekonstrukci, včetně stavby výtahu, aby byl bezbariérový,“ informovala Linda Foltýnová, zástupkyně skupiny PRIGO.

Kromě vlastních prostředků chce na rekonstrukci zámku využít i peníze z Norských fondů. Žádá o dvě dotace. Jedna je na rekonstrukci a obnovu objektu, druhá na obnovu zámeckého parku. „Výsledek obou žádostí budeme znát do konce listopadu,“ poukázala Foltýnová.

Zámek Kynžvart ukrývá v nádherných interiérech nespočet unikátů

Tipy na výlety

V obou případech žádá fond 30 milionů korun. Jak velké budou celkové náklady na vrácení zámku i parku do života, nechtěla odhadovat. Hovoří se ale o několika stovkách milionů korun. „Pokud dotace dostaneme, práce začnou na jaře a v roce 2024 by mohla být zahrada i zámek hotovy,“ uvedla zástupkyně majitele a dodala, že ještě před zahájením oprav plánují zpřístupnit zámek i park veřejnosti.

Po rekonstrukci by v přízemí zámku měla být expozice o chovu ovcí a využívání vlny, výstava fotografií, inventář přibližující bývalé majitele a historii zámku, komunitní kavárna a zasedací místnost. Vyšší patra chce využívat Vysoká škola PRIGO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám