Hlavní obsah

Hledání Robina Hooda v Sherwoodu a Nottinghamu

Novinky, Lucie Poštolková

„Pořád tvrdíte, že se nestýkáte s lapkou Robinem Hoodem? Chcete se vyjádřit k prohlášení hrnčíře Johna?“ zvyšoval na nás hlas soudce v Nottinghamu. Vzápětí jsme byli odsouzeni a odváděli nás úzkou chodbou do temného vězení. Tak nějak začala prohlídka muzea Galeries of Justice Museum v Nottinghamu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Pod hradem v Nottinghamu stojí bronzová socha Robina Hooda.

Článek

Sešli jsme dolů do vězeňského sklepení a zastavili se před tabulí se dvanácti delikty a měli jsme si jeden vybrat. Dál jsme sledovali náš osud a s tím spojený trest. Po pár krocích jsme se setkali s žalářníkem. „Co jste provedli?“ ptal se nás drsným hlasem.

Stála jsem vepředu, přiznala jsem se ke spolčení s Robinem Hoodem a dostala okovy. Pěkně těžký šperk, naštěstí jsem si ho jen potěžkala a do cely mě odváděli už bez pout. Dozorce nám vysvětlil, jak to ve středověkém vězení chodí.

Prošli jsme si vězeňskou koupelnu, poseděli u doktora, nakoukli ke kaplanovi a vyděsila nás jáma s osmibokým půdorysem, kde přespávali vězni. Byl to způsob, jak ušetřit co nejvíce místa. Pak se s námi žalářník rozloučil se slovy, že zůstává ve středověku a do novověku už musíme sami.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Žalářník se s námi rozloučil ve středověku a do novověku s námi už nešel.

V druhé části muzea Galeries of Justice Museum jsme si prohlédli novověk, dobu, kdy angličtí vězni byli deportováni do Austrálie. Mezi léty 1787 až 1862 bylo převezeno 162 000 trestanců a prostitutek. Tisíce příběhů a stovky fotografií nám ukázaly, jak takové deportace probíhaly. Udělali jsme pár kroků a ocitli jsme se v současnosti, v dnešních celách s daleko lepšími podmínkami pro vězně.

Na návštěvě u šerifa

Nottingham a jeho okolí dýchá Robinem Hoodem. Kromě výstavy o filmovém Robinovi v podání Russella Crowa můžete na Nottinghamském hradě potkat také místního šerifa, který stále tak trochu vládne pevnou rukou.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Nottinghamský soudce nás odsoudil za spolčení s Robinem Hoodem.

V ulicích Nottinghamu narazíte i na Robina Hooda. Místní herec provádí turisty po městě a vypráví legendy o Robinovi. Nottingham patří mezi menší anglická města, žije zde přibližně 300 000 obyvatel. Centrum není veliké a lehce se v něm zorientujete. Moderní architektura nahradila proluky vybombardované ve 2. světové válce.

Historii města nejlépe poznáte v jeho podzemí. Vyhloubené jeskyně jsou zpřístupněné v muzeu City of Caves. Prohlídka začíná středověkou atmosférou, kdy zde zpracovávali kůže. Za 2. světové války sloužilo podzemí jako protiletadlový kryt. Průvodce ve vojenské uniformě nám suchým anglickým humorem popsal, za jakých podmínek zde lidé přežívali. Během 8. a 9. května byl Nottingham jedenáctkrát bombardován, spadlo na něj 424 bomb.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Nottinghamský soudní stolec

Pod Nottinghamským hradem najdete nejstarší anglickou hospodu Ye Olde Trip to Jerusalem. Byla postavena roku 1189. Z poloviny je vyhloubena do pískovcové skály hned pod hradem. Když svolával Richard Lví srdce třetí křížovou výpravu, byla prý první zastávka na cestě do Jeruzaléma právě zde. A vaří tu stále výtečně.

Po stopách Robina

Existuje několik legend o Robinovi, ale nikdy nebyla potvrzena jeho existence. Podle historických pramenů v oné době žily v okolí Nottinghamu asi tak dvě desítky Robinů Hoodů, kteří mohli chudým pomáhat a bohatým brát.

Severně od Nottinghamu se nachází vesnice Edwinstone. Podle legendy se právě zde v kostele sv. Marie oženil Robin Hood s lady Marian. Když se vydáte na západ dostanete se do Creswellských jeskyní, které prý také bývaly útočištěm Robinových zbojníků. Chcete střílet z luku jako Robin? Tak se zajeďte podívat do adrenalinového parku Jungle. V přepočtu za 620 korun na hodinu si vyzkoušíte umění lukostřelby.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Větve stoletého dubu podpírá konstrukce, dovnitř se prý vejde 20 osob

Severně od Nottinghamu se rozprostírá 180hektarový Sherwood. Podle legendy by měl být divokým lesem, ale opak je pravda. Dnes spíše připomíná park, kde občas narazíte na stoletý dub. Náš průvodce John Charlesworth říká, že jich tu je na 800. V srdci Sherwoodu se tyčí nejstarší vykotlaný dub, dovnitř se prý vejde 20 lidí. K dubu se nedostanete, protože je oplocen. Lidé udusávali okolo něj půdu tak silně, že nemohla vstřebávat vodu, proto začal strom skomírat a teď jsou jeho obrovské větve podepřeny.

Hrnčíř je skutečný

Potkali jsme tu jen bronzovou sochu Robina Hooda, ale místní hrnčíř byl opravdový. Ukázal nám, co tenkrát ve středověku vyráběli z hlíny – od pokladničky až po malou sprchu. Nakonec nám prozradil, že jeho hrnčířský kruh kopíruje dobový kruh nalezený v České republice.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Hrnčíř v Sherwoodském lese ukazuje středovekou keramickou sprchu.

Místní obyvatelé vyrážejí do Sherwoodu na procházky, jezdí tu na kole a pořádají pikniky.

Pokud patříte mezi milovníky parků, zajeďte se podívat také do Clumber Parku, kde vládne příjemná atmosféra anglického venkova. Můžete si tu pochutnat ve viktoriánské restauraci Savile.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám