Hlavní obsah

Hladina Bajkalu výrazně klesla

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hladina sibiřského jezera Bajkal výrazně klesá. Starosti to dělá nejen lidem obývajícím jeho břehy, ale také odborníkům. Tak nízko totiž nebyla už desítky let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hladina jezera Bajkal klesla na rekordní minimumVideo: Reuters

 
Článek

Meziročně klesla hladina Bajkalu o 40 centimetrů. Stěžují si rybáři, kteří mají nedostatek úlovků, ale také obyvatelé břehu jezera. Kvůli omezené dodávce vody z Bajkalu ji musejí čerpat z řeky, kde však není dostatečně čistá, a tak ji před konzumací filtrují přes kousek látky.

Situace znepokojuje vědce i ekology. Marina Rikhvanovová, ekoložka, říká, že hladinu Bajkalu ovlivňují dva faktory. Jedním je samozřejmě příroda a klima, druhým je lidská činnost — konkrétně práce vodní elektrárny v Irkutsku.

Viditelný ústup hladiny začali místní pozorovat už loni na podzim. Podle odborníků je potřeba analyzovat nasbíraná data až v dlouhodobějším horizontu. Lépe pak bude možné předpokládat, jaký je časový cyklus poklesu hladiny Bajkalu, jak výrazný může být a za jak dlouho se vrací k normálu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám