Hlavní obsah

Havana proslula doutníky a rumem, překvapí ale i nevšední architekturou

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší prezidentský palác v Havaně je sice z první poloviny minulého století, ale je to architektonický skvost, který by jí mohlo závidět kterékoliv evropské město. To platí i o sídle španělských guvernérů, o divadle, o katedrále a o spoustě dalších budov, které od 16. do 19. století v Havaně vyrostly.

Foto: Profimedia.cz

Havana není proslulá jen rumy a doutníky

Článek

Osobitou kapitolou v architektuře kubánské metropole je její obranný systém. Pevnosti na východní i západní straně přístavní zátoky jsou unikátním dílem španělského vojenského stavitelství. Na celém americkém kontinentě není nic, co by se v tomto ohledu Havaně podobalo.

Samostatným stavitelským celkem je Vedado, město, které vyrostlo v první polovině minulého století. Hotel Nacional, který v době americké prohibice zosobňoval postavení Havany jako putyky a veřejného domu pro Američany, budovu FOCSA, která je spolu s hotelem Hilton dominantou Havany padesátých let.

Foto: Profimedia.cz

Po Havaně se můžete pohybovat skutečně stylovými vozy.

Rušná Rampa s 23. ulicí a elegantní Avenida de los Presidentes obraz doplňují. Pokud nemáte na prohlížení metropole několik dní, pak přece jen zůstaňte ve Staré Havaně. Hranici této čtvrti tvoří Paseo del Prado. Elegantní třída, vedoucí od pevnůstky San Salvador v ústí zátoky ke Kapitolu.

Tam si prohlédnete Velké havanské divadlo, v němž zpívali Enrique Caruso a Edith Piaf a tančila Alicia Alonsová. Možná navštívíte doutníkovou továrnu Partagas a osvěžíte se v Hemingwayově Floriditě.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Žena s doutníkem

Všechno je to jen pár kroků od sebe. Po ulici O’Reilly a Mercaderos pak dojdete do té opravdu staré Havany. Jejím centrem je monumentální barokní katedrála sv. Kryštofa, kde na čas spočinuly ostatky legendárního mořeplavce téhož jména.

Nedaleko, na Plaza de Armas, jsou stejně monumentální Palacio de los Capitanes Generales a sousední Palacio del Segundo Cabo, někdejší sídla nejvyšších španělských hodnostářů. Je dobré tam přijít v neděli, kdy je náměstí prázdné a okolní budovy si člověk může prohlédnout.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí v Havaně

Ve všední dny je tam totiž jeden obrovský antikvariát. Fidel a Chruščov, Paměti Che Guevary, ale i díla Garcíi Márqueze, Ernesta Hemingwaye nebo Greenův Náš člověk v Havaně. Nenápadný „antický“ chrám El Templete je místem, kde se 16. listopadu 1519 sloužila mše u příležitosti založení města San Cristobal de la Havana.

Kde jinde než tam je také pevnost Real Fuerza, nejstarší skutečné opevnění v Latinské Americe, která byla po dvě staletí sídlem španělských guvernérů. Kromě opravdových historických památek, které z Havany udělaly jednu z nejkrásnějších koloniálních metropolí Nového světa, jsou tam místa neméně slavná, ale spojená s léty poměrně nedávnými.

Ze 30. let minulého století je Edificio Bacardí, budova ve stylu art deco, která byla do revoluce sídlem rumového impéria. Hotel Ambos Mundos zase proslavil Ernest Hemingway, který tam v rohovém pokoji 511 ve druhém patře pravidelně bydlíval.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Havana

Možná že při procházkách Starou Havanou narazíte na hotel Sevilla nebo Valencia, že si u El Templete všimnete hotelu Santa Isabel. Jsou obnovené do podoby, kterou mívaly počátkem 20. stol. Skoro jistě půjdete ulicí Oficios.

Rady na cestu

Zájezdy na Kubu pořádá alespoň desítka českých cestovek, některé z nich nabízejí přímé charterové lety z Prahy na Varadero, jiné posílají své zákazníky na pravidelných linkách přes některé z evropských letišť. Doba letu z Prahy je zhruba jedenáct hodin. Když je u nás poledne, na Kubě je teprve šest ráno.

VÍZUM, PENÍZE

K turistické cestě na Kubu je potřebná turistická karta, kterou vystaví kubánské velvyslanectví v Praze. Kubánskou měnou je peso. Cizincům jsou při výměně peněz vydávána tzv. volně směnitelná pesa (CUC). Mění se zhruba v kursu 1 euro – 1,12 CUC. Pouze za ně mohou cizinci nakupovat většinu běžných věcí, jako je balená voda, opalovací krémy, doutníky, rum nebo „značkové potraviny“. V hotelích, obchodech pro turisty a v některých turisticky frekventovaných místech lze použít platební karty Visa a EC/MC. V některých restauracích berou místní měnu i CUC. Od cizince však budou v každém případě žádat CUC. V těch lepších hospodách musí touto měnou ostatně platit i sami Kubánci.

ZDRAVÍ A HYGIENA

Ač je Kuba tropická země, není třeba se obávat např. malárie, nebo jiných podobných chorob. Problémy s horečkou dengue, která se nedávno v Karibiku objevila, se zdají být na Kubě vyřešeny. Doporučuje se pít balenou vodu, ale zmrzlina nebo led v nápojích jsou v restauracích považovány za bezpečné.

V případě nemoci nebo úrazu jsou cizinci zpravidla ošetřováni ve zvláštních zdravotnických zařízeních, jejichž úroveň je zcela srovnatelná s vyspělými zeměmi. Za zdravotnické služby se platí, a proto je důležité uzavřít před cestou pojištění léčebných výloh.

AUTOPŮJČOVNY

Ve všech turistických střediscích, v Havaně a v některých dalších městech jsou autopůjčovny. Auta půjčují minimálně na tři dny, denní sazba je podle kategorie vozu 70 až 110 CUC (včetně pojištění). Počet kilometrů není omezen, ceny benzínu a nafty se pohybují kolem 1 CUC za litr. Dopravní předpisy jsou podobné evropským.

BEZPEČNOST

Obecná kriminalita v posledních letech mírně roste, ale nedá se srovnat s tím, co se děje v jiných jihoamerických metropolích. Je dobré vyhýbat se odlehlým a liduprázdným místům v Havaně a v Santiagu.

SEZÓNA

Nejvhodnější období k návštěvě Kuby je od listopadu do začátku května. Počasí je v této době relativně stabilní, s minimem srážek a bez extrémních teplot. Od konce května teploty rostou, v červenci se přidávají deště a od srpna do první poloviny října mohou ostrov postihnout i hurikány.

WWW STRÁNKY

www.mzv.cz

www.cuba.com

www.gocuba.ca

www.realtravel.com

Tam uvidíte skvostné příklady restaurovaných domů a paláců někdejších španělských velmožů, které oživují to opravdové vznešené kouzlo, jimž se Havana pyšnila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám