Hlavní obsah

Galapágy: vulkanická exotika pro ty největší romantiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodní poklad skrývající se v Tichém oceánu na západ od pobřeží Ekvádoru je místem, které musí milovat každý nadšenec netknuté přírody. Celkem 19 ostrovů vulkanického původu tvoří výjimečné souostroví, které je domovem velkého množství ohrožených živočišných druhů.

Foto: Profimedia.cz

Není těžké poznat, že jsou Galapágy sopečného původu.

Článek

Galapágy jsou doslova pozemským rájem. Jejich hlavním lákadlem je obrovské množství ohrožených živočišných druhů, které nemáte možnost jinde na světě spatřit. Díky nenarušené přírodě máte výjimečnou možnost vrátit se v čase a vidět, jak vypadalo před tisíci lety mnoho dalších míst na Zemi. Informoval o tom magazín VIPmag.

Jedním z nejtypičtějších živočichů pro Galapágy je lvoun, který je opravdu vděčným objektem sledování mnoha turistů.

:. Lvoun je typický obyvatel Galapág. foto: Profimedia

Lvouni jsou hraví, vypadají šťastně a kontakt jim nevadí. Rádi se pohybují ve větších skupinách a doslova reprezentují radost a klid celého souostroví.

Zátoka černé želvy

Jestli ale Galapágy ukrývají opravdu výjimečné místo, tak je jím laguna zvaná Zátoka černé želvy. Tady se rozmnožují a odchovávají želvy. Místo je zcela izolované, je tu dostatek potravy a jen málo predátorů. "Není mnoho míst na světě, jako je toto," uvedl Barry Boyce, který vede mnoho turistických cest na tento ostrov.

:. Jezero na sopce Alcedo hostí mnoho želv.foto: Profimedia

"Návštěvníci ostrova mají šanci vidět divočinu na vlastní oči a opravdu zblízka. Jsou místa, kde mohou také šnorchlovat a vidět stovky barevných tropických ryb, ale například i lvouny a výjimečně i žraloky," dodal Boyce.

Žije zde jediný druh tučňáka na severní polokouli

Turisté už očekávají, že na ostrově uvidí velké množství ryb a nejrůznějších druhů želv, co ale často neví, je to, že ostrov je mimo jiné také domovem tučňáků.

"Ve skutečnosti je docela neuvěřitelné vidět tučňáky, jak si v klidu žijí přímo na rovníku. Ale tito jsou velmi malí, mají asi jen 30 centimetrů," uvedla bioložka Carmen Guzmanová. "Na světě žije 17 druhů tučňáků a tento je jediný, který žije na severní polokouli," doplnil bioložku Boyce.

:. Na Galapágách najdete velké množství vzácných živočišných druhů, včetně leguánů.foto: Profimedia

Když se koupete ve vodě vedle lvouna, vnímáte neuvěřitelný klid zdejší přírody a nedaleko sebe máte obrovskou želvu, zapomenete na vše okolo. Pak si teprve uvědomíte, jak důležité je podobná místa na Zemi chránit za každou cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám