Hlavní obsah

Francouzské svahy pro nás objevili Angličané

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová revoluce osvobodila Angličany od úmorné ruční práce, volný čas pak věnovali třeba cestování. A protože žili v zemi převážně rovinaté, zamířili do Alp. Byli to právě oni, kteří postavili ve Francii lanovky a vyprojektovali první lyžařská střediska.

Foto: Profimedia.cz

Malebné údolí Val d'Isere

Článek

Takový byl osud třeba proslaveného střediska v Savojských Alpách Val d'Isere, které spolu se sousedním Tignes projedete na jednu permanentku Espace killy. První městečko nabízí mondénní ráz, včetně především luxusního ubytování, druhé pak skutečný lyžařský průmysl, kde z panelových domů každý den vyjíždějí natěšení lyžaři. Jezdit se tu po sjezdovkách dá od podzimu do pozdního jara, navíc na lyžích zabrzdíte doslova až v posteli.

Foto: Profimedia.cz

Val d'Isere

Tignes má dnes několik částí, jednotlivá turistická střediska jsou rozeseta jako korálky podél jediné příjezdové cesty, návštěvník na ní překonává výškový rozdíl až 1500 metrů. V Tignes Val Claretu silnice končí, od všude přítomných panelových krabic se dostanete dál jenom na lyžích. Můžete se ale vydat i opačným směrem do Tignes Le Lac – zamrzlé jezero je oblíbeným cílem podvečerních vycházek, někteří odvážlivci se do něj i potápějí. Na rozježdění jsou sjezdovky Grattal, Signal či Carline.

Foto: Archiv, Právo

Tignes má dnes několik částí, jednotlivá turistická střediska jsou rozeseta jako korálky podél jediné příjezdové cesty, návštěvník na ní překonává výškový rozdíl až 1500 metrů.

Pokud ale počasí dovolí, nenechte se odradit ostře se zvedajícími západními štíty a jeďte do míst letního lyžování s výhledem na špičku Le Grande Motte (3656 m n. m.). Terény jsou sice červeně značené, ale čeká vás široká dálnice. Ještě lepší místa pro dlouhé carvingové oblouky pak najde tam, kde se horský hřeben svažuje ke středisku Val d'Isere.

Vrcholy Toviére, Col de Fresse a Rocher de Bellevarde mezi sebe sevřely hned několik příhodných kopců. Na výběr je mezi pozvolnými zelenými sjezdovkami s nezbytným občerstvením při dojezdu, červenými, které přecházejí v dolní části do zalesněných oblastí nebo černě značenou tratí. Další informace na www.tignes.net.

Foto: Archiv, Právo

V Tignes se můžete ponořit pod zamrzlou hladinu jezera.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám