Hlavní obsah

Francouzské Alpe d´Huez nabízí nejslunečnější lyžařské pláně

Novinky, Radek Holub, redaktor časopisu Snow

Jeden z jižněji položených lyžařských obrů Francie ovládá třiapůltisícový masiv Grandes Rousses. Ve vrcholových partiích Pic Blanc (3 330 m) se tratě vesměs prosoukávají skalnatým terénem, níže se rozeběhnou po širokých pláních, než se některé opět zanoří do stinných strží. Cestovatelsky je oblast díky členitosti terénu jedinečná a ze stejného důvodu zřejmě nezůstane neukojený ani nejnáročnější freerider.

Článek

Sjezdové údy masivu Grandes Rousses měří 240 km a objímají „sídlištní“ středisko Alpe d´Huez (1 860 m), moderní a klidné Vaujany (1 250 m), retrostylové Villard Reculas (1 480 m) nebo Oz (1 350 m) či Auris (1 600 m). 

Za své místo pobytu zde volí čeští hosté většinou automaticky Alpe d´Huez – středobod lyžařské arény, v němž je (nejen na francouzské poměry) hojně co dělat i po lyžování. Bazén, kluziště, sportovní hala nebo muzeum jsou v ceně skipasu Visalp, nebo aspoň se slevou.

Komu rekreační velkoměsta nevoní, může se usadit v komornějších střediscích na okraji areálu. Příliš se z nich nekomplikuje ani cesta za hlavními sjezdařskými terény – z Villard Reculas i Oz se jedinou lanovkou dostanete nad Alpe d´Huez a z Vaujany dvěma sekcemi obří 160místné kabiny (ve své době největší na světě) přímo na úpatí hřebene Pic Blanc.

Skipasy
dospělí 1 – 6 dní39 – 203 EUR
děti (5–12 let) 1 – 6 dní29 – 145 EUR

V posledně jmenovaném středisku nemusíte oželet ani bazén či vířivku, méně impozantní budou jen výhledy z okna apartmánu. A výhledy jsou v lyžařském areálu díky jeho konfiguraci, připomínající velkou sedlovou střechu, špičkové – směrem na jih vévodí „královna“ La Meije, severně lze vytušit Mont Blanc a za jasného počasí je prý vidět pětina Francie.

Velká většina sjezdovek stéká jižním až západním směrem, takže o slunečnou lázeň není nouze ani na vrcholu zimy (slogan střediska tvrdí, že když tu nesvítí slunce, tak je noc). Proto nepřekvapí ani značně rozšířené umělé zasněžování – pokrývá zhruba třetinu všech tratí.

:. Mark Buscail     Foto: Snow

Sjezdařskou pověst Alpe d´Huez vyzvedly dvě tratě – černá Tunnel a „černá“ Sarenne. Ta první dá na nedlouhém, ale dost prudkém a bohatě boulovatém svahu opravdu zabrat, ta druhá je až na strmou první třetinu spíš vyhlídkovou a posléze bruslící cestou. Oficiální míry jí přisuzují délku 16 km, což Sarenně zajišťuje „nej“ mezi evropskými černými konkurentkami.

V horním, skalnatém patře střediska se to koneckonců jen černá, pohodovější svahy přijdou až v bezprostředním sousedství Alpe d´Huez – slalomáky a rovnoměrné skloněné ranveje na vršcích Signal a Signal de l´ Homme nebo cvičné louky hned nad střediskem.

Nároční terénáři anebo rodiny s dětmi jsou tak nejvhodnějšími adepty pro návštěvu, úměrně méně prostoru zbývá na milovníky dlouhých carvingových dálnic.

Další informace o lyžařském středisku
Sezónazačátek prosince – konec dubna
Nadmořská výška1 120 – 3 330 m n. m.
Typy vleků44x vlek – 24x sedačka – 10x kabinka – 6x visutá kabina
Typy sjezdovek33 % zelené – 29 % modré – 25 % červené – 13 % černé
Sjezdovky celkem245 km
S umělým sněhem62 km
Užitečné stránkywww.alpedhuez.com, www.franceguide.com

Ubytování

Hotel: 99–148 EUR/os. a noc s polopenzí (Le Dome)

Studio (3–4 os.): 430–1 190 EUR/týden (Maeva)

Apartmán (5–6 os.): 580–1 690 EUR/týden (Maeva)

Reklama

Související témata:

Související články

Rakouské Alpy - na sjezdovku i metrem

Rakouský Serfaus, Fiss i Ladis trůní na slunečném plató ve výšce 1 500 m nad mořem a vyvoněné hotýlky se sedlovou střechou a bílou peřinou na ní navozují zimní...

Výběr článků

Načítám