Hlavní obsah

Florencie zavedla pokuty za svačení v historickém centru

Novinky, mšv

Ve čtyřech ulicích italské Florencie začal v úterý platit zákaz svačení. Jedná se zatím o čtyřměsíční nařízení, které platí vždy od 12:00 do 15:00 hodin a poté mezi 16:00 a 22:00. Zákaz se zavedl kvůli loudajícím se turistům, a kdo ho poruší, může dostat pokutu ve výši až 12 800 korun, uvedl britský server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Zákaz ve Florencii se vztahuje na čtyři ulice v centru.

Článek

Na svačící turisty si stěžovali obchodníci — prý se často courali ulicemi nebo jedli před výlohami, vchody a podobně. Ulicemi, na které se zákaz vztahuje, jsou Via de‘ Neri, Piazzale degli Uffizi, Piazza del Grano a Via della Ninna, všechny se nacházejí v historickém centru.

„Není to represivní opatření, pouze odstrašující. Pokud se budou turisté ve Florencii chovat tak, jak by se chovali u sebe doma, budou vždy vítáni. Obzvlášť budou-li chtít ochutnat naše gastronomické speciality,“ komentoval nařízení starosta města Dario Nardella.

Foto: Mapy.cz

Na vyhrazených místech také vyrostly cedule, které návštěvníky od svačení a dalšího „nespolečenského chování” odrazují. „Respektujte obyvatele, obchodníky a pracovníky na této ulici,“ píše se na nich.

Nejedná se o první takové opatření, které ve Florencii zavedli. Od loňska se například vodou kropí schody jedné z bazilik právě z toho důvodu, aby na nich hladoví turisté nesvačili. Starosta uvedl, že se k takovému kroku uchýlil, aby lidé na schodech „nekempovali“ a nezanechávali tak historicky významné místo plné odpadků nebo lahví od piva. [celá zpráva]

Svačení je zakázáno například i na Španělských schodech v Římě.

Reklama

Výběr článků

Načítám