Hlavní obsah

Finsko je už potřetí nejšťastnější zemí světa. Česko je devatenácté

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finové se stali znovu nejšťastnějším národem na světě. Uvádí to analýza World Happiness Report, kterou sestavuje OSN. Na přední příčce stanuly od roku 2012, kdy zpráva vyšla poprvé, pouze čtyři země. Kromě Finska to byly Dánsko, Švýcarsko a Norsko. Česká republika se letos umístila na 19. příčce.

Foto: Profimedia.cz

Finové mají dvojnásobné prvenství. Jsou nejšťastnějším národem a Helsinky jsou zároveň nejšťastnějším městem.

Článek

Analýza zohledňovala celkem 156 států, přičemž hodnocení se odvíjí od spokojenosti samotných obyvatel a toho, jak jsou spokojení se svými životy.

Finsko, které má prvenství třetí rok za sebou, v žebříčku následují Dánsko, Švýcarsko, Island a Norsko, a Švédsko je na šestém místě, takže se do horní desítky dostaly všechny severské země. S výjimkou Nového Zélandu, který zaujal osmou pozici, jsou všechny nejšťastnější státy v Evropě — Nizozemsko na šesté příčce a Rakousko s Lucemburskem na deváté a desáté.

Česká republika se umístila na 19. příčce a předběhla například Belgii (20.), Francii (23.), Španělsko (28.), nebo Itálii (30.). Lépe dopadly například Německo, které má 17. místo, Spojené království je 13. a například mezoamerická Kostarika je 15.

Která města nešetří peněženky turistů? Singapur nebo Hongkong

Cestování

V rámci analýzy se kromě zemí hodnotí i konkrétní města, přičemž první příčku mají opět Finové s hlavním městem Helsinky. Následují dánský Aarhus, novozélandský Wellington, švýcarský Curych, Dánsko si připsalo také metropoli Kodaň na páté příčce. Dále jsou to norská města Bergen a Oslo, izraelský Tel Aviv, švédský Stockholm a Brisbane v Austrálii.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Kodaň je pátým nejšťastnějším městem.

„World Happiness Report se ukazuje být nepostradatelným nástrojem pro politiky, kteří chtějí lépe porozumět tomu, co činí obyvatele šťastnými,“ uvedl Jeffrey Sachs z týmu, který zprávu sestavuje. „Opět můžeme vidět, že k pohodě lidí přispívají dobrý sociální systém, bezúhonná vláda, bezpečné prostředí a zdravý životní styl,“ doplnil.

Nejšťastnější země světa
1. Finsko
2. Dánsko
3. Švýcarsko
4. Island
5. Norsko
6. Nizozemsko
7. Švédsko
8. Nový Zéland
9. Rakousko
10. Lucembursko
Zdroj: World Happiness Report, OSN

Nejhůře dopadl Afghánistán

Žebříček má samozřejmě i svou opačnou stránku, hodnotí tedy ty nejméně šťastné národy světa. Jsou mezi nimi Afghánistán, Jižní Súdán, Zimbabwe, Rwanda, Středoafrická republika, Tanzanie, Botswana, Jemen, Malawi a Indie. Dominantní zastoupení mají tedy v drtivé většině africké země, následovány blízkovýchodními.

Nejméně šťastná města jsou afghánský Kábul, San’á v Jemenu, palestinská Gaza, Port-au-Prince na Haiti nebo hlavní město Jižního Súdánu Džuba. Následují Dar es Salaam v Tanzanii, indické Dillí, Maseru v maličkém africkém státu Lesotho, středoafrické Bangui a první desítku uzavírá egyptská Káhira.

Nudíte se v karanténě? Vyrazte na virtuální prohlídku světových muzeí

Cestování

Anketa

Jste spokojení s kvalitou života v Česku a cítíte se šťastní?
Ano, velmi
26,6 %
Mohlo by to být i lepší, ale nestěžuju si
63,5 %
Spíše ne
6 %
Nejsem vůbec šťastný
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2117 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám