Hlavní obsah

Fantova kavárna na pražském Hlavním nádraží je celá v novém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po rekonstrukci se zákazníkům ve čtvrtek otevřela Fantova kavárna na pražském Hlavním nádraží. Část secesní budovy, kde sídlí, opravila italská společnost Grandi Stazioni, která má prostory v pronájmu. Cestující tak mohou znovu obdivovat krásné interiéry a zkrátit čekání na vlak posezením v kavárně.

Fantova kavárna na Hlavním nádraží je celá v novémVideo: Novinky

 
Článek

Kavárna nabízí místa u stolečků pod kupolí vyzdobené malbami a sochami slavných českých tvůrců. Další místa jsou v uzavřeném prostoru. Kavárnu provozuje indický řetězec Café Coffee Day a interiér vychází z toho, jak vypadají další podniky této indické firmy. Kavárna nemá vlastní toalety, a návštěvníci tak musejí použít ty u příchodu k vlakům.

„Nabízí návštěvníkům svoji vlastní kávu, která se dováží přímo z Indie a je upravena speciálně pro evropského zákazníka,“ říká mluvčí firmy Grandi Stazioni ČR Martin Hamšík.

Řetězec Café Coffee Day má po celé Indii více než 1450 kaváren. V Česku má provozovny zejména v obchodních centrech, Fantova kavárna je jeho desátou pobočkou v tuzemsku.

Odkazy na známé designéry

Vnitřní část kavárny je vybavena nábytkem, který odkazuje na známé kousky designérů 20. století. Jsou zde například křesla připomínající slavnou a dodnes vyráběnou Barcelonu Ludwiga Miese van der Rohe, jimiž je vybavena i brněnská vila Tugendhat. Ve Fantově kavárně je však kožené polstrování křesla posazeno na konstrukci dřevěné, nikoli ocelové, jako je tomu u originálu.

„My jsme přebírali Fantovu budovu v poměrně tristním stavu. Museli jsme opravit úplně všechno včetně soch od architektů Suchardy a Šalouna. Opravovala se celá výzdoba, je zde celá nová vitráž. A kromě toho, co vlastně nelze vidět, jsme opravovali zázemí a střechu,“ popisuje mluvčí Martin Hamšík.

Hlavní nádraží v Praze je kulturní památkou. Kavárna byla původně odjezdová hala, později sloužila jako místo k posezení při čekání na vlak, ale je i památkou na architekta historické budovy nádraží Josefa Fantu.

Je charakteristická vysokou kupolí, jejíž stěny zdobí typické secesní motivy i sochy připomínající česká města, do nichž v době vzniku nádraží vedla dráha z Prahy. Interiéry vyzdobili sochaři Stanislav Sucharda a Ladislav Šaloun.

Pronájem na 30 let

Italská společnost Grandi Stazioni prostory nádraží opravuje od prosince 2006. Ve vstupní hale vystavěla nové odbavovací centrum, eskalátory, výtahy a řadu obchodů. Výměnou za rekonstrukci nádraží získala od Českých drah možnost budovu komerčně využívat po dobu 30 let. Na jaře požádala o prodloužení lhůty na obnovu Fantovy budovy, která měla být hotová v říjnu 2016.

„Zatím jednáme, je třeba najít novou náplň pro využití budovy, která se po otevření nové budovy v 70. letech nepoužívá,“ uvedl mluvčí. Dokončení oprav Fantovy budovy je podle smlouvy z roku 2003 podmínkou pro prodloužení pronájmu prostor nádraží italské společnosti o dalších 20 let.

Anketa

Líbí se vám zrekonstruovaná Fantova kavárna?
Ano
96,1 %
Ne
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1856 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám