Hlavní obsah

Evropským městem kultury jsou pro letošek slovenské Košice

Právo, Věnceslava Dezortová

Před dvaceti lety bývaly součástí Československa. Dnes jsou pro nás cizinou, kde se platí eurem. Přesto nám nic nebrání toto historické východoslovenské město navštívit. Třeba právě letos, kdy se Košice honosí titulem Evropské hlavní město kultury.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Pohled na část Košic z dómu sv. Alžběty. Vidět je ulice Hlavná a budova divadla.

Článek

Každé město se rádo chlubí svojí historií a Košice ji mají opravdu bohatou. Dóm sv. Alžběty ze 14. století je považován za nejvýchodněji položenou gotickou katedrálu v Evropě a zároveň největší na Slovensku. Z její šedesát metrů vysoké severní věže je krásný pohled na centrum města. Kousek od Dómu je kaplička sv. Michala, rovněž ze 14. století.

Prohlídky města s průvodcem

Chloubou Košic je též Státní divadlo s prvky neobaroka a secese, zvlněným interiérem do tvaru harfy a krásnými secesními doplňky. První premiéra se tu konala v roce 1899. Je třeba se zajít podívat i na Jakabův palác, který patřil košickému staviteli Petru Jakabovi. Realizoval stavbu Státního divadla a Východoslovenského muzea. V roce 1945 tady pobýval prezident Československé republiky Edvard Beneš.

Návštěvnické centrum sídlící na Hlavní ulici 59 organizuje prohlídky s průvodcem v různých jazycích. Velké pozornosti se těší trasy zaměřené na největší poklady Košic z kategorie Musíte vidět a Legendy Košic. Další, rovněž oblíbené, jsou trasy po nejkrásnějších sakrálních stavbách nebo po židovských památkách.

Každý první víkend v měsíci se koná Potulka městem. V nabídce jsou témata jako Tajemství bočních uliček, Stověžaté Košice, Slavné síně, Požáry v Košicích, Fontány, Tramvajová potulka, zaměření na konkrétní stavby jako dominikánský kostel a klášter nebo Dóm sv. Alžběty, ale pozornost prý vzbuzuje i prohlídka nazvaná Košice za socialismu.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Dóm sv. Alžbety - architektonická perla Košic

Poznávací víkend pro seniory a rodiny

Co je připraveno pro starší návštěvníky? První den zahrnuje procházku Starým městem, večeři v některé z top restaurací a koncert Státní filharmonie nebo představení v divadle. Druhý den se jede do Botanické zahrady, největší na Slovensku, odpoledne je výlet do Tokaje, kde jsou unikátní vinné sklípky, a večer se dá prožít v koupelích spojených s masáží. Třetí den je na programu prohlídka na téma Židovské nebo Sakrální Košice, následuje kulinářský oběd a návštěva Slovenského technického muzea, Východoslovenské galerie a Muzea Vojtěcha Löfflera (umění 20. století).

Víkendy s rodinou mají kromě prohlídky historických skvostů též v plánu návštěvu zoo, která je rozlohou největší ve střední Evropě a její pýchou je chov huculských koní. V létě je program doplněn o jízdu Dětskou železnicí, jízdu na bobové dráze, ale též návštěvu Miklušovy věznice a Katova bytu.

TIP: K pěkným zážitkům patří i dobré jídlo a pití. V Košicích je hodně dobrých restaurací, hospůdek a barů. Pokud se do tohoto města vypravíte v červnu, koná se tu kulinářská přehlídka Gurmán fest, v září pak Košické slavnosti vína. Ale ať přijedete v kteroukoliv roční dobu, určitě musíte ochutnat koktejl města Košice, podávaný jen tady. Jmenuje se Košické zlato a prý je to druhý skvost po Košickém zlatém pokladu. Drink má tajnou recepturu a podává se ve vybraných podnicích.

Co znamená titul hlavní město kultury

Putovní titul získává počínaje rokem 1985 jedno či více evropských měst na základě výběru Evropské unie. Mají tak po celý rok možnost představit své město a jeho kulturní rozvoj.

Praha získala titul v roce 2000. Letos se o označení dělí slovenské Košice a francouzská Marseille. Češi se dočkají opět v roce 2015, kdy štafetu převezme Plzeň spolu s belgickým Mons.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám