Hlavní obsah

EU hlásí rekordní počet přenocování v hotelech

Počet přenocování v turistických ubytovacích zařízeních v zemích Evropské unie loni stoupl o 3,2 procenta na nový rekord zhruba 2,8 miliardy nocí. Nejvíce nocí turisté strávili v ubytovacích zařízeních ve Španělsku, výrazný růst zaznamenaly i hotely v České republice. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počet přenocování v hotelech stabilně roste od roku 2009. Údaj zahrnuje domácí i zahraniční turisty, tedy turisty, kteří se ubytují v jiné zemi, než ze které pocházejí. K růstu nejvíce přispívá přenocování turistů ze zahraničí.

Nejvíce počtu přenocování zaznamenaly španělské hotely, a to 421 miliónu nocí, o 4,3 procenta více než v roce 2014. Následovaly hotely ve Francii, Itálii a Německu. Počet přenocování rostl ve většině zemí. Nejvíce pak v Rumunsku (15,9 procenta), na Slovensku (11,5 procenta) a v České republice (10,3 procenta).

Naopak pokles zaznamenaly Litva, Lotyšsko, Estonsko, Bulharsko a Finsko. Údaje o počtu ubytovaných neposkytly Británie, Irsko a Lucembursko.

Nejvíce táhlo Španělsko

Zahraniční turisté měli na celkovém počtu ubytovaných turistů v EU podíl 46 procent. Největší byl tento podíl na Maltě, kde činil 96 procent. Na Kypru dosáhl 94 procent a v Chorvatsku 92 procent. Česká republika byla těsně nad průměrem EU s podílem 49 procent.

Naopak v Polsku a Rumunsku byl tento podíl jen 19 procent a v Německu 21 procent. Počet přenocování zahraničních turistů vzrostl loni o 3,5 procenta a domácích o tři procenta. Česko se loni zařadilo k zemím s největším růstem počtu přenocování domácích turistů, a to o 15 procent. Nejvyšší růst byl v Rumunsku, o 15,3 procenta.

V absolutním vyjádření nejvíce nocí strávili zahraniční turisté ve Španělsku, a to 268 miliónů nocí. Na celkovém počtu přenocování zahraničních turistů v EU měla země podíl 21 procent. Následovala Itálie s podílem 15 procent a Francie s podílem 11 procent.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám