Hlavní obsah

Emiráty jsou rájem odvážných architektů

Právo, Leoš Kyša

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální boj o turisty je velmi tvrdý a stát, který k plážím a slunci nenabídne nějaký zajímavý bonus, v něm může skončit na druhé koleji. Jasnou výhrou jsou architektonické památky minulosti, jako má třeba Egypt. Spojené arabské emiráty se rozhodly pyramidám odvážně konkurovat a tvoří jeden architektonický div budoucnosti za druhým.

Článek

Dokonalá symbióza

Přestože Spojené arabské emiráty (SAE) tvoří sedm autonomních emirátů, mluví se zpravidla pouze o dvou: Abu Dhabi, který je pojmenován po svém hlavním městě, jež je zároveň hlavním městem celé federace, a o něco známějším emirátu Dubaj, který proslavil hlavně stejnojmenný přístav.

Mezi dvěma metropolemi panuje obrovská rivalita. Ta ovšem končí v okamžiku, kdy by vzájemná řevnivost a popichování mohly ohrozit či poškodit celou federaci. Zbývajících pět emirátů ze svých dvou spojenců evidentně žádné komplexy nemá. Jen se snaží z jejich popularity co nejvíc vytěžit pro sebe. Třeba nejzelenější emirát Ras Al-Khaimah dodává svým bohatším sousedům zeleninu a zároveň tyje z turistického zájmu. Jeho hotely jsou levnější než v Dubaji, jeho pláže krásnější a čistší, a to vše jen necelé dvě hodiny autem po dálnici od přístavu Dubaj.

:. Foto: Profimedia.

Ještě bližší emirát Šardža zase pro Dubaj funguje jako obrovská noclehárna. Jsou zde levnější nájmy, přesto na ubytování a službách dobře vydělává. Okrajový emirát Fujairah se zase jako jediný pyšní vysokými horami a plážemi s krásnými zákoutími, které lákají turisty hledající na chvíli odpočinek od hektického hemžení Dubaje či Abu Dhabi.

Dubaj versus Abu Dhabi

Kdysi ospalý rybářský přístav Dubaj před necelými třiceti lety stavební šílenství rozpoutal. Jeho nejznámějším symbolem asi je sedmihvězdičkový hotel Burj Al Arab, tedy Arabská věž, ve tvaru obří plachetnice, nejluxusnější na světě. Něco podobného lze říci o nákupním středisku Mall of the Emirates, v němž se nachází např. i lyžařský areál Ski Dubai. Hlavní sjezdovka je dlouhá čtyři sta metrů a jedná se o největší krytou sjezdovku na světě.

Krása těchto dvou atrakcí však bledne před Burj Al Dubai, tedy rozestavěnou Dubajskou věží, která je už nyní nejvyšší stavbou světa a už dnes se její vrcholek ztrácí v prašném oparu a je ze země sotva viditelný. Po dostavění koncem roku 2008 by mrakodrap měl mít přes 160 pater a měl by čnít do výšky přes sedm set metrů. Rozpočet stavby je dvacet miliard dolarů.

Jako houby po dešti stále přibývají umělé ostrovy s luxusními hotely a soukromými rezidencemi ve tvaru palem či dokonce mapy celého světa. Podle posledních statistik se v Dubaji staví patnáct procent všech světových mrakodrapů. Zajímavý je třeba projekt mrakodrapu Time Rezidences, jehož budova se bude otáčet o 360 stupňů. Jedno otočení bude trvat sedm dní. Jeho provoz má zajišťovat solární a větrná energie a má dokonce víc energie vyrobit než spotřebovat.

Abu Dhabi se nechce nechat Dubají zahanbit. Už jen třeba proto, že je mnohem větší a bohatší. Šejk z Abu Dhabi proto spustil velkolepý projekt výstavby kulturního centra na Saadiyat Island, tedy na Ostrově štěstí, jenž se nachází na okraji hlavního města. Projektu se účastní velikáni světové architektury. Vznikne tam 27 hotelů, osm tisíc vil, golfová hřiště a nespočet restaurací a zábavních podniků.

Rady a informace na cestu:

PENÍZE - Místní měnou je dirham. Jeden dirham je necelých šest korun. Nejvýhodnější je mít s sebou na cestu dolary a vyměnit je až na místě. Vůči euru je nastaven velmi nevýhodný kurz. Peníze měňte v bankách nebo směnárnách. Hotely si stanoví vlastní nevýhodné kurzy a vysoké poplatky.

JAZYK - Dorozumívacím jazykem v SAE je angličtina, protože zde žije několikanásobně více Indů a Evropanů než emirátských Arabů. S evropsky vyhlížejícími obyvateli se můžete zkusit domluvit i rusky. Žije a pracuje tam totiž velmi mnoho Ukrajinců a vůbec lidí z bývalého SSSR.

NEMOCI - Prakticky jako jediné nebezpečí vám hrozí úpal nebo průjem z přehřátí. Pro případ onemocnění nebo úrazu je však nezbytné mít dobré cestovní pojištění.

JÍDLO A PITÍ - SAE jsou snad nejvíc kosmopolitní zemí na světě, takže se v nich setkáte skoro se všemi kuchyněmi světa. Je tam velmi mnoho libanonských a indických restaurací s jejich národními specialitami.

Pokud dostanete chuť na původní kuchyni, budete muset velmi dlouho a těžce hledat restauraci, kde by vám něco takového připravili. Znalci dokonce říkají, že nic takového jako místní kuchyně v SAE neexistuje.

JAK A S KÝM - Jednou z cestovek, které pobyty v emirátech nabízejí, je CK Čedok. Ve svém katalogu má tří-, ale zejména pětihvězdičkové hotely v emirátech Dubaj, Šardža, Fujairah, Ras al Khaimah a Ajman.

Pobyty jsou na devět a šestnáct dnů, lze je spojit s hraním golfu a s poznávacími výlety.

POČASÍ - Od listopadu do dubna se teplota vzduchu pohybuje mezi 24 a 28 stupni Celsia. Voda je vždy asi o stupeň až dva chladnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám