Hlavní obsah

Duchcovský zámek zahájí sezónu karnevalem

Brány duchcovského zámku, pevně spjatého s Giacomem Casanovou, se znovu otevřou o posledním březnovém víkendu. Zahájení sezóny se letos ponese v duchu benátského karnevalu. Valdštejnský sál, jenž byl centrem aristokratické zábavy, se promění v rej masek. Oznámil to kastelán Marian Hochel.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Zámek Duchcov

Článek

Role svůdníka a dobrodruha, který strávil na zámku posledních 13 let svého života jako knihovník hraběte Josefa Karla Eusebia z Valdštejna, se ujme Petr Stolař z Divadla V Pytli. „Je velmi oblíbený mezi návštěvníky, protože se snaží přiblížit originálu, a to vizáží a, jak sám říká, i životem," řekl Hochel.

Karneval, na který by děti měly přijít v převlecích za hraběnky, rytíře, dvorní šašky, se uskuteční v neděli 29. března od 14:00 do 16:00. Holčičky určitě zaujme nová výstava panenek a jejich doplňků nazvaná Háčkovaný svět. „Připraveno je defilé panenek v miniaturních kostýmech a oblečcích reprezentující různé styly a období od gotiky po secesi. Ztvárňovat budou známé osobnosti i pohádkové postavy," uvedl kastelán.

Casanova nezmizí ze zámku ani po maškarním bále. I na letošní rok se chystají takzvané oživené prohlídky. „V místnostech, kde Giacomo skutečně pobýval, oživujeme bytosti a skutečné příběhy, jak je popisuje ve svých listech," uvedl Hochel.

Právě italský kněz, intrikán a diplomat láká do Duchcova tisíce návštěvníků z celého světa. „Od roku 2006 počet turistů klesal, loni jich ale meziročně přijelo o 1700 víc a překročili jsme hranici 10 000," řekl kastelán. Zhruba třetina turistů je ze zahraničí. Někteří přijíždějí na zámek také říci si své "ano". Novomanželský slib zazněl v Duchcově i z úst Australanů.

Návštěvníky čekají novinky

Lidé se mohou letos těšit na nově odkryté původní malby a obnovené interiéry v Biliárovém křídle. Prohlídkovou trasu obrazárny doplnila správa o sedací mobiliář s autenticky dochovanými textiliemi. Kabinet hudby je obohacen o několik hudebních nástrojů, které kdysi byly součástí inventáře zámku.

Zámek chce zpřístupnit i jižní křídlo, které je napojeno na kostel. „Chceme v něm připomínat rod Valdštejnů a slavné osobnosti, které Duchcov navštívily. Byl mezi nimi Ludwig van Beethoven, Friedrich Schiller, Johann Wolfgang Goethe či car Alexandr, pruský král Friedrich Vilém III. a další. Návštěvníci tak uvidí, jak se žilo na zámku v 18. a 19. století. Zařízeny budou soukromé apartmány hraběcí rodiny i hostinské pokoje," řekl Hochel.

Ve druhé polovině sezóny bude zpřístupněna výstava odlitků antických soch. Zdokumentuje antické inspirace na zámeckém sídle v době baroka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám