Hlavní obsah

Druhý tubus Taurského tunelu zrychlí cestování přes Rakousko

Právo, Jan Kovařík

Řidiči mířící na jih Evropy by měli mít od čtvrtka jednodušší cestu, protože Rakousko zahájí provoz dvoutubusového Taurského tunelu na dálnici A 10 mezi Salcburkem a Villachem, v každém směru jsou dva dopravní pruhy.

Foto: Profimedia.cz

Taurský tunel byl postaven v roce 1975.

Článek

Po hrůzném požáru z 29. května 1999 v Taurském tunelu, při němž zahynulo 12 lidí a 42 utrpělo zranění, přišlo rozhodnutí postavit bez ohledu na finanční náklady druhý tubus, který zvýší bezpečnost. Dvouproudový Taurský tunel postavili v roce 1975, jenže z úsporných důvodů prorazili jeden tubus s jedním pruhem v každém směru.

Zmenší se zácpy

Podle ředitele Dietmara Doloscheskiho z rakouského dopravního klubu ARBÖ, dvoutubusový tunel také zmenší dopravní zácpy, k nimž velmi často docházelo na obou stranách tunelu.

Veřejnost dva dny před otevřením kritizovala skutečnost, že záchranářům z Červeného kříže trvá dlouho, než se k případnému neštěstí dostanou – při poslední srážce v tunelu před několika dny čekali zranění 35 minut na ošetření, napsal rakouský list Kleine Zeitung.

Červený kříž však tvrdí, že se na místo dostal za 18 minut od oznámení nehody.

Foto: Archiv, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Objevte krásu rakouské řeky Mur

Prázdniny a doba dovolených jako by si říkaly o pořádný vodácký zážitek. Oblíbenou lokalitou, hlavně pro zkušenější milovníky vodních sportů, kterým již...

Výběr článků

Načítám