Hlavní obsah

Dražitelé půjčí koupená plátna zámkům v Lednici a Valticích

Právo, miv
VALTICE,LEDNICE

Zámky ve Valticích a v Lednici na Břeclavsku by měly nabídnout turistům podívanou na dalších osm obrazů. Pochází ze středeční dražby londýnské aukční síně Christie's, kde je koupili podnikatelé z Břeclavska. Zámky je nejspíše budou mít v zápůjčce.

Článek

Tři díla zakoupila společnost Vinné sklepy Valtice, pět obrazů se stalo majetkem soukromého sběratele. Ti slibují, že umožní jejich vystavení na zámcích, kde původně obrazy byly.

„Co je pro Lednici, budeme mít v zápůjčce, u obrazů pro zámek Valtice ještě jednáme o formě řešení vztahu k dílům,“ řekl Právu ředitel jihomoravských památkářů Petr Kroupa.

Nebýt soukromých subjektů, mohli bychom aukci jen sledovat

Památkáři tentokrát nedražili nic. Peníze, které jsme měli k dispozici na předchozí aukci obrazů a mobiliáře Liechtensteinů, byly ze zvláštního fondu ministerstva kultury. My jsme se znovu ucházeli o mimořádnou dotaci, ale dostalo se nám vysvětlení, že je fond již vyčerpán. Nebýt soukromých subjektů, mohli bychom aukci jen sledovat,“ dodal Kroupa.

„Měla jsem vytipovaný jeden obraz, na kterém mi opravdu záleželo. Holandský autor zachytil malíře, portrétujícího rodinu. Povedlo se jej vydražit, to jsem opravdu moc ráda,“ byla spokojená kastelánka lednického zámku Iva Holásková.

Lednický zámek a jeho krásné zahrady.foto: Novinky/Lucie Poštolková

Vinné sklepy Valtice koupily pro zámek ve Valticích tam původně umístěné dílo Italská říční krajina s koupající se postavou a starověkými ruinami v pozadí ze 17. století přibližně za tři sta tisíc korun. Za 750 tisíc korun vinaři koupili dva další obrazy, které ale nejsou původem z místního zámku.

Předmětem aukce bylo na třicet pláten z lichtenštejnských sbírek

Předmětem aukce bylo na třicet pláten z lichtenštejnských sbírek. „Pokud jsem je mohla vidět v katalogu, vypadaly koupené obrazy dobře, takže bychom je hned i vystavili. Jenže někdy bývá fotografie v katalogu lepší, než originál, proto nevylučuji, že budou potřebovat zásah restaurátora, přinejmenším očištění. Ale to by se udělalo i za provozu,“ těší se kastelánka.

Již v dubnu památkáři kupovali věci z depozitářů vládce Liechtensteinska pro zámky v Lednici, Valticích a Šternberku. Utratili jedenáct milionů korun, i při dubnové aukci se do koupě zapojil soukromý sběratel. Kromě obrazů putoval na jih Moravy i původní mobiliář ze zámků. Nemálo zakoupeného nábytku ale musí skončit v restaurátorské dílně.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Poznejte zámky ČR

Chystáte-li se navštívit zámek, máte na výběr z mnoha českých památek bohatých jak na historii tak na architekturu.

Lužní krajinou do Lednice

Lednicko-valtický areál na Břeclavsku je jedním z turisticky nejatraktivnějších míst na jihu Moravy. Zámky v Lednici a Valticích jsou všeobecně známé, méně...

Výběr článků

Načítám