Hlavní obsah

Dráha v jednom z nejstarších parků světa sveze zájemce virtuální realitou

Novinky, mšv

Kodaňský zábavní park Tivoli je jedním z nejstarších na světě. Jelikož ale pokrok nelze zastavit, najdou v něm letos na jaře návštěvníci žhavou novinku. Na jedné ze zdejších horských drah se vydají prozkoumat veškeré rozměry virtuální reality. Kromě adrenalinové jízdy, kterou jejich tělesné schránky prožijí, se jejich mysl ponoří do světa draků a démonů.

BEZ KOMENTÁŘE: V jednom z nejstarších zábavních parků na světě otevřeli virtuální horskou dráhuVideo: Tivoli TV

 
Článek

„Ačkoli byl park Tivoli založen už v roce 1843, myslím, že jsme se vždy snažili posouvat hranice, vymyslet něco nového a odlišného, což se mnohdy projevilo i na designu,“ tvrdí jeden z návrhářů atrakcí Will Gurley. Dodává, že nová horská dráha nabízí virtuální realitu jako první ve Skandinávii, cituje agentura AP. „Park má mnoho vrstev, mám pocit, že tato atrakce k nám skvěle zapadá.“

Díky brýlím se návštěvníci namísto skutečného světa ocitnou ve fantaskním, kde na ně draci šlehají plameny nebo kde vybuchují ohňostroje. Virtuální svět má atrakci dodat na jedinečnosti. „Když se projíždí smyčkou, lidem se zdá, že je k sobě přitahuje drak. Když sjíždí dolů, mají pocit, že padají z vodopádu,“ tvrdí Gurley. Realita má především umocnit zážitek z jízdy, ale někomu se z neobvyklého pocitu možná udělá lehce nevolno.

S brýlemi i bez

„Virtuální realita je dobrá především v tom, že můžeme znásobit pocity, které návštěvníci při jízdě prožívají. Může se jim tedy zdát, že sjíždí dolů mnohem déle než ve skutečnosti, protože nevidí trasu dráhy. V různých smyčkách se zase mohou zamotat více než bez brýlí s virtuální realitou,“ tvrdí Gurley.

Novinka zatím u návštěvníků nejoblíbenějšího zábavního parku v Dánsku slaví úspěch. „Nikdy jsem nic takového nezažil, bylo to skutečně intenzivní. Nevíte, kudy dráha vede, takže nevíte, co a kdy čekat,“ tvrdí jeden z návštěvníků.

Pro zájemce je ovšem k dispozici i verze bez virtuální reality, tudíž si mohou zvolit, co sami preferují. Vstupné na atrakci je za 75 dánských korun (267 českých korun), příplatek za virtuální realitu je 25 dánských korun (89 českých korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám