Hlavní obsah

Dovolená last minute nebo děti zdarma? Pro Chorvatsko to neplatí

Právo, Bohuslav Borovička

Dovolená se slevou je dnes naprostou samozřejmostí. Alespoň se tak tváří nabídky cestovních kanceláří. Slevy na poslední chvíli, děti zdarma, dvanáct dní za cenu deseti. Jedinou destinací u blízkých moří, kde se s něčím podobným setkáte jen výjimečně, je Chorvatsko.

Článek

Slevy (jen na tzv. last minute se podle některých statistik prodá okolo 40 procent všech zahraničních zájezdů) se téměř výlučně týkají oblastí, do nichž cestovky vozí své zákazníky letecky.

S hoteliéry se cestovka vždy nějak domluví, ale letadla jsou dopředu zaplacená a neobsazená sedadla znamenají jistou a citelnou ztrátu. Z celkového počtu našich rekreantů v Chorvatsku jich s cestovkami jede méně než dvacet procent a těch, kteří do Splitu či Dubrovníku letí, je zanedbatelný počet.

Mnozí do Chorvatska jezdí levně sami

Nějakých šest set tisíc lidí si dovolenou v Chorvatsku zařizuje na vlastní pěst. Konečná cena apartmánu je otázkou dohody a obecně platí, že vám gazda sleví až v neděli večer, pokud mu hrozí, že jinak jeho apartmán bude týden prázdný. Dopředu vyhlašované slevy tam skončily, když utichla ozvěna války na Balkáně.

Z Německa, Rakouska, severní Itálie i od nás je Chorvatsko snadno dosažitelné po zemi (na rozdíl od Řecka, Bulharska nebo Španělska), je tam čisté moře (na rozdíl od severní Itálie) a nehrozí tam politické nepokoje (na rozdíl od Egypta či Tuniska). Nehrozí tam ani záplava ruských zbohatlíků, jako je tomu v sousední Černé Hoře a jak to letos čeká také Turecko.

Ne tak bohatá nabídka

Chorvatsko může bez obav sázet na stálou a věrnou klientelu nepodléhající prázdninové módě. Nemá však šanci trvale přilákat nové, a zejména zámožné zákazníky, k nimž neustále vzhlíží. Nepřekáží tomu jen nedostatečná úroveň služeb, ale i celkově omezená nabídka.

Španělská, italská a řecká letoviska nabízejí rekreantům bohatší a kvalitnější služby, ale také zázemí velkých měst a onačejší památky a pozoruhodnosti než ty, které jsou k vidění kdekoli v Chorvatsku. Dubrovník, Split nebo Pulu nevyjímaje. Skalnaté pobřeží Istrie a uzoučký pruh země na jih od Zadaru bude vždy relativně levnou evropskou prázdninovou oblastí. Tak levnou, že tam každoročně jezdí víc našich spoluobčanů než kamkoli jinam. Tak levnou, že tam jedou i Němci a Rakušané, kteří zrovna nemají na nic lepšího.

Nepříznivá hospodářská situace, která dusí Řecko, šlape na paty Španělsku a nutí obracet každé euro mnohé z Evropanů, naopak nahrává Chorvatsku. To se v současné době tváří jako „noblesní“ destinace a slevami se nepodbízí. Je tomu tak ale také proto, že už toho není moc, z čeho lze slevovat.

Reklama

Související články

Nejlepší vychytávky pro letní radovánky

Digitální fotoaparát nebo satelitní navigaci považuje většina turistů v dnešní době již za neodmyslitelnou součást výbavy na dovolenou. Existuje ale celá řada...

Výběr článků

Načítám