Hlavní obsah

Dobrodruzi se budou moci poprvé vydat na nejhlubší místo planety

Novinky, mšv

Dobrodruzi se brzy budou moci vydat nejen na nejvyšší bod planety, vrchol Mount Everestu, ale i na nejhlubší místo v oceánu, prohlubeň Challenger. Tuto možnost nabízejí společnosti EYOS Expeditions a Caladan Oceanic v rámci nadcházející expedice na dno Mariánského příkopu v Pacifiku, uvedl server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Půjde o zcela unikátní zážitek. Podle společnosti EYOS navštívilo nejhlubší bod oceánského dna zatím pouze sedm lidí — jedním z nich byl i americký režisér James Cameron. Možnost zapojit se do expedice budou mít pouze tři lidé, cena zatím není známá. Podle CNN se dá předpokládat, že půjde o částku minimálně 100 tisíc dolarů, tedy skoro 2,5 milionu korun za osobu.

Kvůli koronaviru se o dva roky odkládá evropská mise na Mars

Koronavirus

Tři dobrodruzi stráví na expedici kolem osmi dní, přičemž každý z ponorů zabere zhruba 14 hodin. Jen čtyři hodiny ovšem potrvá, než stroje klesnou až na samé dno prohlubně, kde budou mít cestující možnost prozkoumat okolí, případně si ho natočit.

„Jde o nejvíce exkluzivní destinaci na Zemi,“ okomentoval výpravu jeden ze zakladatelů EYOS Expeditions Rob McCallum. „Do téhle chvíle se na dno Challengeru podívaly jen tři expedice. Víc lidí bylo i na Měsíci,“ dodal.

O bezpečí se bát nemusejí

Expedice se má podle aktuálního harmonogramu uskutečnit už letos v červnu, přesné datum zahájení zatím není známo. Nalodění proběhne na ostrově Guam, odkud trvá cesta k Mariánskému příkopu zhruba den.

O bezpečí se prý cestující bát nemusejí, expedici podniknou ve speciální ponorce, která je na tak velkou hloubku i tlak testována a je navíc schopna opakovaných ponorů. Z toho důvodu není třeba ani žádný speciální trénink. „Vnitřek ponorky je tichý a velmi uklidňující. Plavidlo je vybaveno pohodlnými sedadly nebo HD kamerami,“ uvedl McCallum s tím, že návštěvníci se budou moci zapojit i do práce se zbytkem posádky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám