Hlavní obsah

Do Samaná se davy turistů sjíždějí kvůli voyerismu obřích rozměrů

Ekoturistika v Dominikánské republice? Kdepak, to není jen zbožné přání. Pod poloostrovem Samaná si sice zatím většina Čechů představí jen místo, kam se jezdí pozorovat velryby. Samaná toho ukrývá však mnohem více a přitahuje trochu jiný typ turistů, než letoviska Punta Cana či Bávaro.

Foto: Národní turistický úřad Dominikánské republiky

Pozorování keporkaků je hlavní atrakcí oblasti Samaná

Článek

V Dominikánské republice nemusíte urazit velké vzdálenosti, abyste si mohli povšimnout značného množství odlišností. A je starou známou věcí, že se k turistům často chovají nejlépe tam, kam jich zatím ještě nejezdí davy. A ač se malé městečko Santa Barbara de Samana nachází pouze asi dvě hodiny jízdy severovýchodně od hlavního města Santa Domingo, na vlastní kůži zde můžete poznat pohostinnost a pro Dominikánce tolik typický elán do života.

Překrásná vodní podívaná

Je to však skutečně zejména pozorování velryb, které sem vábí turisty a cestovatele z celého světa. A jak by také ne. Podle kanadské aktivistky Kim Bedallové totiž nikde jinde na světě neuvidíte tolik keporkaků na jednom místě, jako v Samaná. Objevují se zde právě v období hlavní turistické sezóny, tedy od prosince do března.

Foto: Národní turistický úřad Dominikánské republiky

Samaná láká obvykle trochu jiný typ turistů než letoviska Punta Cana a Bávaro

Samanské vody poskytují velrybám útočiště, protože než si mláďata vytvoří dostatečnou vrstvu podkožního tuku a budou se moci vydat s rodiči na sever, potřebují během prvních několika týdnů života teplo. A ač nejde o největší druh velryb, přesto jde o unikátní podívanou, která dohromady s charakteristickým velrybím zpěvem vytváří zážitek, na který se nezapomíná.

Stejně jako jinde po světě i v Dominikánské republice se velmi přísně dodržují bezpečnostní opatření a pravidla, aby turisté život velryb výrazně nenarušovali a nehatili jim životně důležitý reprodukční proces. Organizátoři exkurzí navíc obvykle sledují chování velryb, identifikují a kontrolují jejich populaci, zatímco turisté pozorují a fotografují jejich vystoupení.

Ekoturismus v podání Francouzů

Mnoho lidí má o zátoce a poloostrovu Samaná jakési povědomí jen díky dnes již klasické reklamě na rum Bacardi, která se natáčela na zdejším ostrově Cayo Levantado. Někteří chytří cestovatelé však raději směřují na Las Galeras a pláž Rincon, která je považována za jednu z deseti nejkrásnějších na světě. A co víc, turisty aby tu člověk pohledal.

Foto: Národní turistický úřad Dominikánské republiky

Cayo Levantado

Pokud však spadáte do té stále velmi úzké skupiny českých cestovatelů, kteří vyznávají ekoturismus, měly by vaše kroky směřovat na pláž Bonita na severu poloostrova. Mnoho Francouzů zde podniká právě v oblasti ekoturismu a tato oblast se tak značně liší od těch ostatních. Příkladem může být hotel Balcones del Atlántico, který např. kontroluje spotřebu vody, třídění odpadu a oproti jiným hotelům neuzavírá svou pláž pouze pro hotelové hosty.

Za dobrodružstvím

Pláž Bonita leží nedaleko od městečka Las Terrenas, ze kterého je možné podniknout výlet k vodopádu El salto del Limón, který leží ve stejnojmenné zemědělské oblasti v džungli. Ke kaskádě o výšce 52 metrů je možné dojít pěšky nebo na koni.

Foto: Národní turistický úřad Dominikánské republiky

Vodopád El salto del Limón

Pokud vám koluje dobrodružství v žilách a nezaleknete se nějakého toho chození, měli byste navštívit národní park Los Haitises (Vysoká země). Tento labyrint deštného pralesa je jedinečný nejen exotickými druhy rostlin a zvířat (pelikán, papoušek cotorra aj.), ale i pahorky zvanými “mogotes” – zalesněnými kopci vysokými 30 – 40 metrů. A to nejlepší nakonec - do parku je možné se dostat pouze na člunu skrz mangrovníkový prales. Repelent s sebou!

Jak se tam dostat

A jak se na poloostrov Samaná dostat? Jsou zde k dispozici tři letiště. Na mezinárodní El Catey (AZS) létají v zimní sezóně charterové lety z České republiky, a tak sem Češi pozvolna začínají létat už i na celé pobyty a nejen na výlety jako dříve.

Na El Portillo (EPS) a Arroyo Barril (DAB) přistávají letadla z ostatních dominikánských regionů. Samaná ale můžete navštívit i formou okružní plavby. V roce 2009 pak otevřela dominikánská vláda dálnici, která spojuje Samaná s mezinárodním letištěm Las Américas v Santo Domingu.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám