Hlavní obsah

Do Prahy přiletěl jeden z nejmodernějších boeingů v izraelských barvách

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražské letiště Václava Havla přivítalo v pátek letadlo izraelské společnosti EL AL, jeden z nejmodernějších boeingů 787-9 Dreamliner. Letadlo je stavěno na dálkové lety, a protože let z Prahy do Tel Avivu trvá přibližně čtyři hodiny, na tuto trasu společnost normálně tento typ nenasazuje. Cestující tak měli jedinečnou možnost si tento moderní stroj prohlédnout v izraelských barvách.

Izraelci poslali do Prahy výjimečně jeden z nejmodernějších boeingůVideo: Novinky

 
Článek

Luxus v oblacích dosedl na pražské letiště v pátek před osmou hodinou ranní. „Letos se do Prahy poprvé podívalo letadlo Boeing 787-9 Dreamliner, které je tady zcela poprvé a velmi pravděpodobně se tu zase několik let neukáže. Tato letadla jsou speciálně dělaná pro dálkové lety, které trvají pět a více hodin, Tel Aviv je zkrátka moc blízko Prahy,“ sdělil Novinkám Tomáš Kaufman, ředitel letecké společnosti EL AL v Praze.

Mluvil ovšem o návštěvě dreamlineru společnosti EL AL. Tento typ běžně létá do Prahy v barvách Qatar Airlines. Na linku do Prahy ho katarské aerolinky nasadily loni stejně jako Korean Air na spoji Praha - Soul, kde je nasazována právě proloužená verze 787-9.

Luxusní Boeing 787 Dreamliner poletí z Prahy na pravidelných linkách

Cestování

EL AL létá s dreamlinery dva roky, společnost jich v současné době vlastní 24, polovinu ve verzi 787-8 a polovinu v prodloužené verzi 787-9.

Na pražském letišti se předvedl Boeing 787 Dreamliner

Domácí

„Je opravdu nejmodernější, je ze sedmdesáti procent vyrobeno z kompozitu, proto je významně lehčí než normální standardní letadla. Z toho důvodu má například o šestatřicet procent nižší spotřebu paliva na sedačku, než mají jumba (Boeing 747 - pozn. red.), která dreamliner nahradil v provozu. Jsou také o třiadvacet procent úspornější než staré typy,“ dodal Kaufman.

Foto: Novinky

V bussines třídě si ze sedačky lehce uděláte postel.

Luxus

Obrovskou výhodou tohoto typu letadla je více místa, a tudíž i komfortu pro cestující. V business třídě si cestující v pohodě udělá ze sedačky postel a díky technologickým vymoženostem se cítí jako u sebe doma v ložnici. K dispozici má televizi s filmy a nonstop obsluhu.

V klasické ekonomické třídě je také mnohem více prostoru než v běžných strojích, a to jak pro cestující, tak pro zavazadla.

Foto: Novinky

Ekonomická třída nabízí také větší pohodlí než u nízkonákladových společností.

Do letadla se celkově vejde 282 cestujících, z toho 32 v business class, 28 v premium class a 222 cestujících v economic class. Boeing také nabízí výrazně pohodlnější a prostornější sedačky, větší okénka a mnohem více místa pro zavazadla cestujících na palubě.

Společnost EL AL létá do Prahy z Tel Avivu pravidelně dvakrát denně, nicméně pasažéry na této trase vozí menší Boeing 737-800. Dreamliner byl proto jen výjimkou, na kterou se přišli podívat i milovníci letadel. Cena stroje se podle Kaufmana pohybuje mezi čtyřmi až pěti miliardami korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám