Hlavní obsah

Do Prahy připlují benátské gondoly na vodní slavnosti

Právo, Jakub Mračno

Velkolepou oslavu jednoho z nejznámějších tuzemských světců, svatého Jana Nepomuckého, chystá letos v květnu na Vltavě Muzeum Karlova mostu. Na řece se objeví benátské gondoly, oslavy se totiž ponesou v duchu baroka. „Měla by to být velká barokní slavnost, na Vltavě budou k vidění dnes jediné barokní lodě v Evropě, benátské gondoly,“ potvrdil Právu ředitel muzea, pražský převozník Zdeněk Bergman.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Socha Jana Nepomuckého je na mnoha místech v Evropě, nejen na Karlově mostě.

Článek

Akce samotná se bude konat 15. května odpoledne, v předvečer svátku svatého Jana Nepomuckého. První připomínku světce ale muzeum plánuje už na 20. března, v den výročí jeho mučednické smrti.

Na Vltavě bude skutečně živo, na lodích proběhne performance s hudbou a tancem v barokním duchu, chystá se i unikátní laserová projekce nad řekou.

„Vodní oslava, kterou nazýváme barokní Navalis, by měla z celého prostoru řeky u Karlova mostu utvořit jakýsi přírodní amfiteátr, všechny půjčovny lodiček z Prahy budou mít základnu u Hergetovy cihelny na malostranském břehu," popsal chystanou oslavu Berman.

Lidé tak budou moci program sledovat přímo na Vltavě. Samozřejmě že mohou Pražané připlout i na vlastních loďkách, nebo se dívat na slavnost z mostu a břehů,“ dodal Bergman.

:. Klasické benátské plavidlo - gondolafoto: Novinky/Tomáš Reiner

Kvůli velkému provozu se na celé odpoledne na Vltavě zastaví lodní doprava. Součástí oslav, které by se podle Bergmana měly nést spíše než religiózně v duchu národních tradic, budou i církevní oslavy. V katedrále svatého Víta, kde jsou nyní ostatky světce uloženy, bude sloužit mši kardinál Miloslav Vlk, poté se vydá procesí ke Karlovu mostu, kde bude obřad pokračovat.

Svatý Jan Nepomucký, který má od roku 1683 svou sochu i na Karlově mostu je považován již po staletí za lidového patrona. Důkazem je přitom právě umístění jeho sochy na most celých šestačtyřicet let před svatořečením.

Legenda o Janu z Pomuku

„Je dokonce zemským patronem Bavorska a obecně jej berou za vlastního i stavitelé mostů, protože byl podle legendy v březnu 1393 po mučení ve Staroměstské rychtě, jehož se údajně osobně účastnil i král Václav IV., svržen do řeky,“ poznamenal Bergman.

Důvodem trpkého konce Jana z Pomuku bylo podle legendy zpovědní tajemství. Podle historiků zpovídal Žofii Bavorskou, druhou manželku Václava IV., a měl navíc nepřátele v církevních kruzích, ale zpoždění tajemství neprozradil.

Legenda je podle Bergmana jen jednou rovinou, jíž se muzeum při přípravě oslav zabývá. „Samozřejmě již dlouho spolupracujeme s celou řadou historiků a dalších odborníků. Velmi nám pomohl například i Zdeněk Vlček, který se řadu let věnuje opravám mostů a přitom mapuje sochy Jana Nepomuckého na nejrůznějších místech,“ doplnil Bergman s tím, že muzeum chystá i velkou výzvu pro veřejnost.

Hledání soch Jana Nepomuckého na mostech

„Chceme poprosit všechny, kteří ve svém okolí kdekoliv v republice, ale i na celém světě vědí o sochách Jana Nepomuckého na mostech, aby nám poslali stručnou informaci, polohu podle GPS případně i digitální fotografii,“ vzkázal Bergman s tím, že prostor pro tyto materiály bude přímo na internetových stránkách muzeumkarlovamostu.cz. Pro cizince dokonce vznikne úplně nový web.

Muzeum má dnes podle informací Práva zdokumentováno asi 2000 soch známého světce na různých mostech, jen v Evropě je jich ale podle odhadů přes 7000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám