Hlavní obsah

Do nejnebezpečnější skalní vesnice zamířily zástupy turistů

Dopravní chaos může vzniknout i tam, kde by ho nejspíš nikdo nečekal - například na hrůzu nahánějící silnici vytesané do skály pohoří Tchaj-chang, která vede 120 metrů nad kaňonem k odřízlé čínské obci na vrcholu skály. Je domovem 83 rodin, celkem téměř 330 obyvatel.

BEZ KOMENTÁŘE: Tunel Kou-liang-cchun

 
Článek

Místo, kterému se říká nejnebezpečnější čínská vesnice, je oblíbenou turistickou destinací. V uplynulém svátečním víkendu vyrazily do vesnice stovky lidí, jak napsal čínský list People's Daily Online i britský deník Daily Mail. Někteří cestovali v automobilech či minibusech, jiní šli pešky.

Foto: Profimedia.cz

Stovky lidí na výletě před tunel Kou-liang-cchun

Silnice, vedoucí částečně po úbočí a částečně horou, byla vybudována v 70. letech minulého století. Míří k vesnici Kou-liang-cchun v provincii Che-nan. Ves je usazena na 200 metrů vysoké skále a leží 1700 metrů nad zemí. Než k ní byl vytvořen tunel a cesta, byla s civilizací spojená jen hrozivým strmým schodištěm o 720 schodech vytesaných do skály.

Tunel se táhne v délce 1250 metrů, je pět metrů široký a čtyři metry vysoký. Světlo do něj proniká 35 otvory ve skále. Velkou nevýhodou tohoto tunelu jsou právě jeho rozměry. V případě neštěstí jím totiž například velké hasičské vozy neprojedou.

Tunel otevřený v roce 1972 je známý též jako "13 hrdinů". To odkazuje na třináctku mladých vesničanů, kteří jej po pět let budovali bez použití těžké techniky, pouze s ručními nástroji a podomácku vyrobenými výbušninami. Jeden z nich při stavbě zemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám