Hlavní obsah

Do muzea v německé Apoldě se vrátil reálný socialismus

Novinky, Karolina Zarzycká
Apolda, Německo

Éra reálného socialismu před dvaceti lety skončila, přesto si pamětníci i mladší zájemci mohou připomenout tuto dobu díky výstavě v německém městě Apolda. V typickém socialistickém domě jsou vystaveny předměty, jež mají navodit atmosféru života v bývalém východním Německu.

Článek

Německé město Apolda se nachází přibližně sto kilometrů od českých hranic, na území bývalého Východního Německa. V místním muzeu, které bylo umístěno do zrekonstruovaného typického socialistického domu, je otevřena výstava s názvem Olle DDR, jež má připomenout dobu nedávno minulou a návštěvníky vést k zamyšlení.

Výstava je věrným obrazem života v reálném socialismu v DDR, je zde k vidění dvanáct tisíc exponátů. Vedle televizorů, tranzistoráků, trabantu, mincí východoněmecké marky, medailí a pokladny si návštěvníci mohou prohlédnout také kancelář stranického funkcionáře.

Na místě se nachází množství úřednických kanceláří, partajních místností a také úřadu práce. Návštěvníci si mohou prohlédnout několikero technických vymožeností té doby, jako byl například počítač se čtečkou děrovacích karet, psací stroj, rychloteploměr a kuchyňský robot.

Zájemci zde uvidí také optické přístroje, fotoaparáty a promítačky.  

Otevírací doba: duben-říjen od úterý do neděle 10-18 hodin, listopad-březen 10-17 hodin. Vstupné je pro dospělého 1,5 eura (40 korun) a pro studenty a nezaměstnané 1 euro (27 korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám