Hlavní obsah

Do konce ledna si v Čechách nejspíš pořádně nezalyžujeme

ČESKÁ REPUBLIKA

Téměř jarní počasí s teplotami až k deseti stupňům nad nulou bude panovat až do dvacátého ledna. Sněžit bude jen ojediněle a v nejvyšších polohách. Českým lyžařům tak nezbude nic jiného, než vyrazit za pořádným lyžováním do zahraničí.

Článek

"Kolem jednadvacátého ledna by teploty měly pozvolna klesat. Sněžit by mělo ale hlavně od 800 metrů výše. Celý leden tak bude poměrně teplý," říká meteorolog Jan Horák z Meteopressu.

Posledním centimetrům sněhu, které ještě na tuzemských sjezdovkách zbývají, asi definitivně odzvonilo. Milovníci českých hor si budou muset počkat, jestli únorové počasí předvede tu správnou zimu a lyžařská sezóna se tak v Čechách rozjede naplno.

Sněhová pokrývka na českých horách se pohybuje do třiceti centimetrů. Jen o něco lépe jsou na tom alpské země, ale najdou se i místa, kde v pondělí naměřili kolem metru a půl sněhu. Například v rakouském Kaprunu je 131 cm, ve Francii v Chamonix 189 cm.

Zatímco v Čechách sníh taje, lednové teploty se pomalu blíží k dosažení rekordních hodnot. "Ve středu by se teploty měly pohybovat kolem třinácti stupňů nad nulou," potvrzuje Horák.

A čím je způsobeno nadměrně teplé počasí nejen u nás, ale i v celé Evropě? "Nad západní až severozápadní Evropou se velmi často a hlavně dlouho drží tlakové níže, jejichž vlivem k nám proudí teplý vzduch. To samozřejmě platí i pro celou Evropu, například ve Skandinávii mají také kolem plus pěti stupňů," dodává meteorolog.

Množství sněhu k 8. lednu v lyžařských střediscích u nás a v zahraničí (v cm )
Česká republika
Petříkov v Jeseníkách20
Bedřichov v Jizerských horách20
Špindlerův Mlýn v Krkonoších20
Harrachov v Krkonoších10
Rejdice-Kořenov v Krkonoších30
Říčky v Orlických horách15
Francie
Alpe d'Huez44-125
Les 2 Alpes25-80
Puy St. Vincent20-80
Val Thorens17-90
Val d'Isere66-86
Les Arcs23-100
Švýcarsko
Verbier - Veysonnaz - 4 Vallées20-85
Sv. Mořic15-90
Davos46-98
Saas-Fee44-167
Rakousko
Flachau20-60
Pitztal90-140
Zillertal Arena - Gerlos20-50
Brixen im Thale20-40

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám