Hlavní obsah

Do Chorvatska na aktivní dovolenou

Právo, MN

Desítky let Češi přijížděli do Chorvatska natáhnout se na slunci, opalovat se, koupat, tu a tam plácnout či kopnout do míče. Dnešní průzkumy Chorvatského turistického sdružení, statistiky, ale i zkušenosti touroperátorů hovoří jednoznačně: rapidně roste zájem o programy tzv. aktivní dovolené.

Článek

Nejde už jen o pouhý pobyt na březích Jadranu, ale k tomu jsou žádány možnosti aktivit a sportů, především těch, které jsou tu typické, jako je let na padáku, taženém motorovým člunem, potápění, jachting, surfing, jízda na mořských kajacích, rafting, rybolov.

Nechybějí však ani sporty, spojené s obrácením pozornosti do vnitrozemí, jako je treking, toulky na bicyklech, slézání skal, atd. Jedním ze způsobů, jak prožít velmi atraktivní chvíle, jsou výlety za odkazy historie, folklorem, gastronomií a vinařstvím, či za přírodními pozoruhodnostmi. To jsou ony pamlsky, které pro nás každým rokem chystá léto v Chorvatsku. Pro milovníky přírody jsou pravými skvosty zdejší přírodní parky.

Národní park Krka

Poblíž města Šibenik, ve střední části jadranského pobřeží, se rozkládá Národní park Krka. Vznikl v roce 1985 a je jedním z celkem sedmi v Chorvatsku. Pokrývá území o rozloze 111 km2 a sleduje značnou část toku řeky Krky, 46 km proti proudu. Nejde však o plynulý vodní tok. Je na něm více než deset jezer, oddělených mj. stupňovitými kaskádami vodopádů (nejvyšší klesá z výše až 48 m), spadajících z teras, vytvářených během věků vápennými usazeninami.

Návštěvníky okouzlují především romantické přírodní scenérie, půvab krajiny. Znalci však mohou navíc objevit osmnáct druhů ryb, z nich deset endemických, stejně jako téměř deset druhů endemických rostlin z celkového počtu více než osmi set druhů.

Vstupenka do národního parku (40 kun) zahrnuje i okružní cca čtyřhodinovou plavbu vyhlídkovým člunem od Skradinských peřejí, s hodinovou zastávkou na ostrově Visovac (chrám a klášter), až k vodopádu Roški slap, kde během zastávky je k vidění ještě stále provozuschopné staré zařízení vodního mlýna, mechanický koš (valcha) na praní prádla a další ukázky někdejšího způsobu života.

Skradinský slap nabízí možnost okružní prohlídky po stezkách s můstky a vyhlídkami, v různé výšce terasovitých kaskád. Nechybí tu také stavení s etnickou sbírkou, mlýny, valchami, lisem, tkalcovským stavem.

Rady a doporučení na cesty:

Za kolik autem: Pro velkou část českých návštěvníků Chorvatska je nejpřijatelnějším dopravním prostředkem auto. Jak odhadnout náklady na cestu? Benzín v Rakousku i v Chorvatsku už citelně překročil cenu 1 euro za litr, ve Slovinsku je zatím levnější. Rakouská dálniční známka na deset dní přijde na 224 Kč, mýtné na kousku slovinské dálnice od hranic do Mariboru činí 0,80 eura, dálnice mezi Krapinou a Záhřebem v Chorvatsku je zpoplatněna 18 kunami a cesta po A1 ze Záhřebu až do Splitu přijde na 157 kun. V přepočtu tak za dálniční poplatky při cestě do Splitu a zpět zaplatíte kolem 1800 Kč.

Kilometry a hodiny: Z hraničního přechodu v Mikulově je to do Zadaru 700 km, do Šibeniku asi o 50 km více, do Splitu necelých 800 km a do Makarské asi 850 km. Podstatná část cesty vede po dálnicích, které jsou mimo hlavní sezónu a ve všední dny velmi snadno a rychle průjezdné. O červencových a srpnových víkendech je třeba počítat se zdrženími, která mohou cestu do Makarské protáhnout i na 18 až 20 hodin.

Co stojí adrenalin: Kurzy přežití v horách nejsou postaveny tak, že jde o skutečný boj o přežití. Je to dobře zorganizovaná a bezpečná zábava s mnoha dobrodružnými prvky. Je určena těm, kteří mají se sportem a pohybem v přírodě zkušenost a jimž zdravotní stav dovoluje o něco vyšší než průměrnou fyzickou zátěž. Každý tým vede instruktor a jeho asistent a je v něm i zdravotník. K zákazníkům patří zejména prosperující místní i zahraniční firmy, které si tyto adrenalinové pobyty v horách či na moři objednávají pro skupiny svých zaměstnanců. Ty nejdražší přijdou na 2 až 4,5 tisíce eur. Trvají tři týdny, používají se letadla, helikoptéry, výsadkové čluny a podobná technika. V nabídce jsou samozřejmě pobyty v jednodušším provedení, ale málokdy je cena nižší než tisíc eur. Naopak, dvoudenní safari v terénních autech lze pořídit do 150 eur, rafting nebo samotné lezení po skalách s instruktorem a půjčeným vybavením stojí méně než stovku eur. Za tři až čtyři sta je možné absolvovat potápěčský výcvik a přibližně stejně drahý je kurz k získání mezinárodní licence pro řízení jachty.

WWW stránky: www.chorvatsko.hr  - stránky chorvatské turistické centrály www.adriatica.net  - jedna ze společností, nabízejících adrenalinové aktivity www.hak.hr  - chorvatský autoklub

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám