Hlavní obsah

Do belgického Lutychu vábí vůně čerstvých vaflí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voňavá, dozlatova propečená vafle patří k Belgii stejně neodmyslitelně jako tvarohové buchty a makové koláče k Česku nebo krémový dezert tiramisu k Itálii. K nejznámějším belgickým vaflím patří vedle té bruselské především vafle lutyšská, která se již po staletí vyrábí ve východobelgickém městě Lutych (Liege).

Článek

Podle Jacqueline Vervoortové, která vyrábí vafle ve své domácí dílně na jednom z lutyšských předměstí, však málokdo ví, že to, co se prodává v obchodech a stáncích v Belgii, většinou není ta pravá, tradiční lutyšská vafle. Její výroba je prý totiž velký kumšt.

"Pravá lutyšská vafle se nepodává posypaná vrstvou cukru, to je všeobecná mýlka. Naopak, dělá se jen se skořicí, která se přidá přímo do těsta. Vafle má okrouhlý tvar, bez rohů, a konzumuje se vlažná," vysvětluje českým novinářům Vervoortová, která spolu s manželem před sedmi lety založila malou společnost vaflových nadšenců La Streme.

Recept z dvanáctého století

Ta vyrábí domácí vafle a prodává je na zakázku nebo na trzích v Lutychu, Bruselu a jinde. Recept na "tu pravou lutyšskou" prý Vervoortové předala její maminka a té zase její maminka, takže jde o starou rodinnou tradici. Původní recept prý sahá až do 12. století, kdy se vafle nepřipravovala ve vaflovači jako dnes, nýbrž mezi dvěma železnými destičkami. Středověká vafle proto byla daleko tenčí a plošší než dnes a většinou na sobě neměla pravidelnou mřížku.

:.Středověké nástroje pro výrobu vaflí. Foto: archiv firmy lastreme.be.

Jak přesně se tedy lutyšská vafle připravuje? Podle Jacqueline se smíchá mouka, vlažné mléko, trocha vepřového sádla, vajíčka, cukr, prášek do pečiva, skořice a sůl - a je hotovo, stačí dát na tři až pět minut do vaflovače. "Jaké množství jednotlivých přísad potřebujete, zůstává samozřejmě tajemstvím," dodává s úsměvem kuchařka.

Mnoho příchutí

Nicméně na webových stránkách La Streme jsou podrobné recepty na mnoho dalších druhů vaflí. Protože Vervoortovi samozřejmě nedělají jen lutyšské vafle, ale desítky druhů, nad kterými se sbíhají sliny. "Děláme třeba vafle s ovocem, kdy se do těsta přidávají jablka, mandle nebo meruňky, ananas, prostě co chcete," vypočítává Jacqueline.

Vervoortovi ale připravují i vafle slané, do kterých se přidávají brambory. Tento druh se pak podává se špenátem, se šunkou či s uzeným lososem, záleží jen na fantazii. Nejnovějším experimentem Vervoortových jsou prý vafle, do kterých se přidává pivo. Jak také jinak v zemi, která je spolu s Českem výrobou piva proslavená...

:.Společnost milovníků vaflí Foto: archiv firmy lastreme.be.

Největší zájem je však podle manželského páru stejně o vafle sladké. "Když jsme v září na trzích na hlavním náměstí v Bruselu, za dva dny vyrobíme a prodáváme kolem 1500 vaflí," chlubí se Jacqueline. Na jejich výrobu má doma 30 druhů vaflovačů, z nichž jeden váží 19 kilogramů.

A jak je nejlepší vafle servírovat? "U nás jsou vafle takovým rodinným dezertem. Doporučuji dát si je odpoledne, můžete si na ně dát zmrzlinu a k tomu upíjet kávu nebo třeba kávový likér. Ten jde ke skořicové vafli úplně nejlíp, to mohu potvrdit," dodává s úsměvem Jacqueline.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám